Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Předín (obec) [7779]



Předín je obec střední velikosti  ležící na Českomoravské vysočině v kraji Vysočina. Nadmořská výška se pohybuje od 610 do 640 m n.m. Předín je vzdálen 18 km západně od Třebíče a leží v údolí říčky Brtnice na státní silnici I/23 Písek-Brno. Místní částí je obec Hory, která leží rovněž na silnici I/23 1,5 km jihozápadně od Předína. K obci také patří dvě hájovny - jedna na Hadí hoře a druhá Kobylí hlavě. V okolí Předína jsou hluboké, převážně smrkové lesy s pěknými přírodními zákoutími, které jsou vhodné pro turistiku u cykloturistiku.  

Předín má rostlý půdorys. Původní jádro tvoří náves, na níž stojí kostel sv.Václava, fara, zdravotní středisko a stará obytná stavení. Kostel je významnou dominantou obce a je veden ve státním seznamu památkové péče. K dalším památkám patří litinový kříž a socha Jana Nepomuckého u kostela, boží muka při cestě na Hory a lidová stavba zvoničky na Horách. Přímo v obci se nacházejí 4 rybníky, z nichž největší je Mlýnský.

Dnes má Předín včetně místní části Hory 708 obyvatel. Trvale obydlených je 205 domů, neobydlených asi 67. Stavební fond je různorodý. Převážná část domů je postavena kolem roku 1919 a jsou většinou jednopodlažní. V obci je také pět bytovek, čtyři byly původně družsteví a jedna je obecní.

V obci je též základní a mateřská škola, pošta, velký kulturní dům, továrna na výrobu nábytku, šicí dílna, zemědělské družstvo, tři obchody a jedno pohostinství.

Katastr obce má rozlohu 1 523 ha, z toho téměř 30 ha lesa a 3,5 ha rybníků.

První písemná zmínka o osadě Předín je z roku 1353, ale kdy byl Předín založen se nedá přesně určit. Kolem roku 1481 byl Předín označován jako městečko, ale později klesl na ves. Na městečko byl povýšen znovu opět v roce 1856, kdy obdržel právo pořádat výroční trhy, které usnadnily občanům nákupy a prodej dobytka a různých potřeb. Hlavní obživou však bylo zemědělství a práce v lese. Řemesla byla zastoupena mlynářem, kovářem, několika tkalci, bednářem, ale i ti byli závislí na svých polích, řemeslo samo jim k obživě nestačilo.
Jméno Předín vzniklo přidáním přípony - in k osobnímu jménu Předa, což je domácká zkratka staženého osobního jména. O tomto Předovi jsou zmínky v Kosmově kronice. V této kronice byl prý temto Předa poslán s knězem Petrem do Říma se spisem, který nesli otci apoštolskému. Předa dostal toto území pravdědopobně za své zásluhy.

V ústním podání se mluví o tom, že se tu v dávných dobách dolovala železná ruda, zlato a stříbro. V této době měl Předín docela dobré postavení, ale po roce 1200, kdy se zlato vyčerpalo toto postavení ztratil. Písemné zptávy se nedochovaly, ale stopy po středověké těžbě zlata a dolování v širokém okolí jsou patrny dodnes, nejvíce kolem "Horského potoka" a v lokalitě zvané "Štulny". Příčinou zániku dolů byla prý vzpoura předínských horníků-nekatolíků proti císaři.
V minulých letech musela řada chlapců a děvčat odcházet za prací do měst. Chlapci se učili řemeslům a děvčata se stávala služebnými v měšťanských rodinách. Ke změně došlo koncem 19.století, kdy se  z Vídně vrátil Jan Šilhavý vyučený perleťářem. Tím nastala v Předíně změna  a bylo vytvořeno mnoho pracovních příležitostí. Práci našla i děvčata (přižívala knoflíky na kartony). Byl založen i Svaz perleťářů, avšak díky neserióznosti některých členů zanikl již v roce 1921. Po roce 1958 byla perleťářská výroba sjednocena pod Žirovnickou knoflíkárnu a po roce 1992 perleťová výroba v naší obci zcela zanikla.

V roce 1873 byl v Předíně založen čtenářský spolek "Hálek" s veřejnou knihovnou. při založení tohoto spolku se hrálo první ochotnické divadelní představení.
V roce 1874 byla založena občanská záložna s názvem První spořitelní a záloženský spolek "Své pomoc".
Obecná škola byla zřízena v roce 1788 a v roce 1900 měla 2 třídy. V roce 1908 byla postavena nová škola a od roku 1929 byla zavedena i měšťanská škola.
V roce 1897byl založen sbor dobrovolných hasičů, měl asi 40 členů. Hasiči již od svého založení organizovali pouťové zábavy a plesy pomáhali na brigádách. Asi k největšímu požáru, u kterého předínský sbor zasahoval došlo v roce 1923, kdy v naší obci vyhořelo 9 domů.
V 80-letech 19.století se v našich zamích začala hrát kopaná a tak ani Předín nebyl výjimkou. V roce 1931 se zde začalo budovat první fotbalové hřiště a v následujícím roce se na tomto hřišti sehrál první fotbalový zápas.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Předín (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)