Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Markvartice (obec) [7746]



Obec Markvartice u Třebíče je obec starobylá. Byla založena ve 13. století při kolonizaci kraje rodem Heralticů z Heraltic. První písemná zmínka v Zemských deskách je z roku 1371. Patronem a opatrovatelem je Sv. Jan Křtitel, který bdí nad občany a celou obcí Markvartic.

Obec Markvartice leží na severozápadní straně silnice I, třídy č. 23, 10 km od Třebíče ve směru na Telč. Do občanské vybavenosti obce Markvartic je nutné uvést budovu kulturního domu s přilehlým venkovním areálem "SKALKA", vhodným ke kulturnímu využití a sportu. V obci je v provozu mateřská škola a obecní knihovna pro milovníky četby. Za povšimnutí stojí rovněž i ta skutečnost, že v obci Markvartice mají sídlo i podnikatelské subjekty, např. autodoprava, opravy aut, zahradnická škola a pohostinství.    

Historie

První písemná zmínka o Markvarticích pochází z roku 1371 a je spojena s prodejem vsi Jankem z Heraltic Bartošovi z Rokytenky. Právě pánům z Heraltic ves pravděpodobně původem náležela podobně jako sousední Chlístov. Po zakoupení Markvartic se Bartoš z Rokytenky začal psát jako Bartoš z Markvartic. Mimo Markvartice pak vlastnil ještě majetek v Chlístově, který mohl získat rovněž od pánů z Heraltic, nebo ho vlastnil již před koupí Markvartic. Část tohoto majektu Bartoš prodal roku 1390 jistému Přibíkovi z Pičína. Zbytek majetku v Chlístově a celá ves Markvartice se staly součástí Bartošovy pozůstalosti, jež po jeho smrti získala jeho manželka Anna. Ta k sobě pak přibrala ještě svého bratra Albrechta z Martinic. Roku 1678 byli v Markvarticích zápsáni dva rolníci se třemi čtvrtinami lánu po 90 mírách, 6 pololáníků a dva čtvrtláníci. Roku 1756 byla rozloha lánu zmenšena na 55 měr. V Markvarticích pak proto bylo evidováno 11 celoláníků. K tomu zde žili ještě čtyři domkáři. Část Markvartických polí byla takto v majektu tří rolníků ze sousedního Chlístova. Roku 1794 čítala obec 203 obyvatel ve 30. domech. v 19. století pak byla vesnice spojena ještě stále s obcí Heraltice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Markvartice (obec) Děčín
obec, osada Markvartice (obec) Jičín
obec, osada Markvartice (obec) Jihlava
obec, osada Markvartice (obec) Třebíč
obec, osada Markvartice (část obce) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)