Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kozlany (obec) [7724]



Kozlany leží v mírném dolíku na levém břehu řeky Jihlavy. Jsou vzdáleny asi 10 km jihozápadně od Náměště nad Oslavou a 16 km východně od Třebíče. Okolí obce Kozlan směrem k Dalešické přehradě, která zde vznikla v 70. letech, je velmi malebné a romantické. Nachází se zde nepatrné pozůstatky středověkého hradu Kozlova a na protějším břehu pozůstatky hradu Holoubka, sídel pověstných loupeživých rytířů. Dnes jsou v těchto okolních lesích vybudovány v katastru obce tři chatové lokality.

Střed obce tvoří budova Obecního úřadu s Hasičskou zbrojnicí s nadstavbou,ve které je provozovna pohostinství s velkým sálem, který slouží též ke společenským a kulturním akcím. V obci se dále nachází prodejna potravin a smíšeného zboží. Na kraji obce ve směru od Koněšína je postaven pomník padlým občanům v I.svět.válce.mezi domy č.p.4 a 5 stojí kaplička a kříž, na druhém konci obce u domu č.p.25 je též kříž a další dva kříže se nacházejí v blízkosti obce u silnice směrem na Koněšín a na Třesov.

Jméno Kozlany, původně "Kozlané", se objevuje na listině kláštera třebíčského již roku 1104. Pokud se dá z minulosti vysledovat, patřily Kozlany zhruba od od r.1100 pod panství kláštera třebíčského. Roku 1424, kdy klášter obsadili husité byl dobyt a zpustošen hrad Kozlov, patřící též třebíčskému klášteru tak jako obec. Roku 1468 dobyl třebíčský klášter uherský král Matyáš a ten prodal klášter i s okolními obcemi Zdeňku ze Šternberka a z Lomnice. Jak se střídali vlastníci kláštera, tak i obec Kozlany přecházela do vlastnictví pánů z Boskovic a z Pernštejna (okolo r.1490), pánů ze Žerotína, (r.1551 byly Kozlany prodány panu Oldřichovi z Lomnice a Náměšti), Verdů z Verdenberka, Euklovirků z Kufštejna a r.1752 zakoupili náměšťské panství (spolu s naší obcí) pánové Haugvici z Biskupic.

Obec Kozlany se rozprostírá ve východní části Českomoravské vrchoviny. Českomoravská vrchovina je jednou z ekologicky nejzachovalejších oblastí České republiky. Zdejší kraj je drsný, ale krásný, plný proměn a romantiky. Okolí Kozlan se rozkládá v malebné krajině, tvořené zaoblenými vrchy porostlými smíšenými lesy, romanticky vyhlížejícími skalisky, širokými údolími s rybníky a potůčky a celému kraji dominuje řeka Jihlava s přehradní nádrží Dalešice a nádherné údolí řek Oslava a Chvojnice. Celý kraj je protkán stužkami značených stezek pro milovníky pěší turistiky a cykloturistiky. Zdejší terén je vhodný k procházkám, výletům, rybaření a k celkovému tělesnému i duševnímu odpočinku. Ve vzácné harmonii se zde spojují příležitosti pro radosti všech ročních období. Na území regionu se každoročně koná mnoho kulturních a sportovních akcí. Dalším důležitým faktorem je oživení a pěstování kulturních tradic. Právě v této oblasti mají dnes některé obce významnou roli.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kozlany (obec) Vyškov
město, městys Kožlany (město) Plzeň-sever
obec, osada Kozlany (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)