Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kojatice (obec) [7717]



Obec Kojatice se nachází 10 km jihozápadně od Moravských Budějovic v nadmořské výšce 414 m. Žije zde 365 občanů. Integrovanou obcí je Velký Újezd. Na katastru se nachází samota Horka, místní název U šibenýho. Území náleží k celku Jevišovická pahorkatina, která je součástí geomorfologického celku Českomoravská vrchovina. Nejvyšší vrch na území obce dosahuje výšky 539 m - Kojatická Horka.

Název obce se několikrát změnil. V roce 1480  Kogeticze, 1718 Kogetitz, 1872 Kojatitz, Kojatice.

Ves Kojatice zapsal v roce1480 Jan z Jemnice Janovi, mlynáři z Týnce. Od něj přešla ves v r. 1481 do majetku Pavla z Budějovic. Z dalších majitelů byl např. Matouš Bořita z Budče, Jan z Tavíkovic, hrabě Karel Nimptsch, za kterého se v roce 1846 staly Kojatice fideikomisem. Dále ves drželi od r. 1882 hr. Josef Nimptsch, od r. 1909 hr. Pavel Nimptsch a od roku 1916 hr. Josef Maria  Wolfgang Stubenberk, majitelé panství Nové Syrovice.

Byl zde vrchnostenský dvůr s ovčínem  o rozloze 381 měř.polí, 5 měř.zahrad. Koncem feudálního období  v roce 1843 zde žilo 206 obyvatel v 31 domech a 48 domácnostech. Nebyl zde žádný místní průmysl. Do roku 1849 byly Kojatice součástí panství Nové Syrovice a od roku 1850 byly začleněny do politického okresu Znojmo.  

Většina obyvatel se živila zemědělstvím. Obec je  přiškolena do Dešova. K elektrifikace Kojatic došlo v roce 1932. Aktivně zde pracuje Sbor dobrovolných hasičů. Řada místních hasičů jsou nositeli vysokých hasičských vyznamenání. V roce 2000 provedli generální opravu hasičské zbrojnice včetně vnitřních oprav.

Po druhé světové válce postavili  v obci nový kulturní dům a obecní úřad  V roce 1999 dokončili plynofikaci obce, do konce května 2000 zajistili prostřednictví odborné firmy po obci telefonní rozvod, opravu střechy kulturního domu, jakož i potřebné vnitřní opravy, v roce 2001 nechali instalovat na budovu OÚ sirénu, obdobně nechali opravit ústřednu, výměnu starých rozvodů rozhlasu a provedli nové nátěry sloupků. V roce 1999 začali v  obci budovat dětské hřiště.  Jsou zde opraveny i komunikace.  Obec je přifařena k Velkému Újezdu, který je součástí obce.

Společenský život v obci začíná na začátku roku plesovou sezónou, dodržuje se masopust i  velikonoční tradice, pálí se zde čarodějnice a staví se máje. Pro děti jsou pořádány různé akce, jako je např. dětské dny a různé sportovní akce. Dále se zde drží pouť, konají se pouťové  zábavy, taneční zábavy, posvícení, poslední leče, srazy rodáků, gratulují seniorům při životních výročích. V obci se nachází stará zvonička a na katastru Kojatickříže. Chráněné památky jsou pouze v osadě Velký Újezd.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kojatice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)