Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » obec, část obce (osada) » Dolní Vilémovice (obec)

Dolní Vilémovice (obec) [7689]



Dolní Vilémovice se nacházejí v jihovýchodní části kraje Vysočina, cca 10 km na jihovýchod od města Třebíč. Obec je součástí mikroregionu "Rokytná" . Většina zastavěné plochy obce leží v údolí, průměrná nadmořská výška se pohybuje okolo 470 m n.m. Katastr obce má rozlohu 983 ha, trvale zde žije necelých 400 obyvatel. Název obce měl v minulosti několik podob (Vilimovice,Vilímovice ), jeho původ není znám.

Obec spojuje s okolím silnice II.třídy č. 401 (Vladislav-Jaroměřice n.Rok). Obec je napojena na veřejnou autobusovou dopravu (linka Třebíč-Dolní Vilémovice, další linky mají zastávku na rozcestí cca 2 km od obce). Obcí prochází cyklostezka č.5107 (od Klučova k Dalešické přehradě), další doporučenou cyklotrasou je úsek Dolní Vilémovice-Valeč, po polní cestě. Nejbližší železniční zastávkou je Vladislav (7 km).

První písemná zmínka o obci pochází z r. 1294, kotlina byla však osídlena mnohem dříve. V průběhu středověku se velmi často měnili majitelé, až v r. 1678 získal osadu mocný rod Valdštejnů. Ti drželi zdejší statek až do r. 1945. Z výnosu statku byl financován kapucínský klášter v Třebíči. V současné době je areál statku využit jen minimálně a je plánována jeho rekonstrukce.

Škola byla v obci zřízena již r. 1790. V současné době je obec zřizovatelem dvojtřídní základní školy se všemi ročníky 1.stupně a mateřské školy. Nejstarším spolkem v obci je hasičský sbor, založený již v r. 1907, dalším významným činitelem společenského života je Klub žen.

Nejznámějším místním rodákem je Jan Kubiš, jež 27.5.1942 provedl v Praze atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha. V době heydrichiády bylo proto několik členů rodiny tohoto statečného muže popraveno a další byli vězněni. V obci se nachází pomník obětem heydrichiády, pamětní deska na kulturním domě a v budově obecního úřadu je pro zájemce o toto období zřízena Pamětní síň Jana Kubiše se stálou expozicí. Rodný dům J.Kubiše je zachován, není však nijak označen.

Vyhledávanou zajímavostí je záhadný znak umístěný u vjezdu do bývalého šlechtického statku. Znaku se říká "tatarská hlava" a váže se k němu pověst, jejíž děj se odehrává v období vpádu Tatarů na Moravu.

Ve středu obce se nachází kaple sv. Floriana, postavená v r. 1894. Ve východní části návsi stojí pomník padlým v 1.světové válce a pomník obětem německé okupace.

Pro sportovní vyžití slouží venkovní sportovní areál "Na Kopci" a víceúčelový sál v kulturním domě. Víceúčelový sál s příslušenstvím (kuchyně, bufet, šatny, provozní místnosti) slouží také k pořádání kulturních a společenských akcí. Pro reprezentativní akce je určena obřadní síň v budově obecního úřadu. V téže budově je také umístěna obecní knihovna a veřejná internetová kavárna.

Tradičními společenskými událostmi jsou především místní poutě (začátek května) a oslavy masopustu.

Ze služeb, které by mohli návštěvníci využít, se zde nachází prodejna smíšeného zboží, hostinec, autoservis.

Příslušná pošta se nachází v Lipníku (cca 3km), farní úřad ve Valči.

Nejčastějším cílem turistů v okolí obce je oblast na jih od zastavěné části- zde milovníci přírody najdou lesy, několik rybníků (Panenka,Tatarák,Kopyto,Ševčík) a potok Rouchovanku, největší vodní tok v okolí. Pro koupání slouží rybník Tatarák, na jehož břehu stojí několik rekreačních chat. Pod hrází dalšího rybníka Kopyto je možno najít zbytky zdí starého mlýna, o němž vypráví další místní pověst. Ve vzdálenějším okolí je nejčastěji cílem turistů město Třebíč (památky UNESCO), Dalešická přehrada a zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Vilémovice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)