Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dešov (obec) [7687]


    další pojmenování: Zdessow

Obec Dešov je vesnické sídlo s obdélným návesním prostorem středověkého původu. První písemná zmínka o jeho osídlení je z roku 1345. Samotná obec vznikla v roce 1960 sloučením obcí Velký Dešov a Malý Dešov . Pro svou architektonickou hodnotu byla v roce 1995 část obce prohlášena vesnickou památkovou rezervací.

V obci je základní i mateřská škola, pošta, ordinace praktického a dětského lékaře, knihovna, penzion, polesí a zemědělské družstvo. Působí zde dva sbory dobrovolných hasičů (velkodešovský a malodešovský), myslivecký spolek, fotbalové a hokejové mužstvo. V roce 2015 vznikl v obci divadelní spolek "PoNašom", který navázal na ochotnickou tradici z roku 1970.

V současné době žije obec bohatým kulturním životem. Pravidelně se pořádají: dětský karneval, dětské sportovní a rýbářské odpoledne, oslava dne matek, setkání se seniory, hasičské závody, jarní výšlap, vaření kotlíkového guláše, fotbalové turnaje a turnaje v malé kopané. Dodržují se staré zvyky a tradice jako pálení čarodějnic, stavění máje, masopustní průvod, vyhánění oveček, slaví se pouť i posvícení a pořádají se zábavy a plesy v místním kulturním domě. Obec má dnes 182 domů a 435 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dešov (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)