Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » historická budova » Dům U Kamenného Zvonu - Praha 1 (historická budova)

Dům U Kamenného Zvonu - Praha 1 (historická budova) [7569]



Monumentální gotický středověký věžový dům, jehož hlavní průčelí nemá obdoby v oblasti na východ od Rýna. Původně raně gotický objekt byl ve 2. čtvrti 14. stol. přestavěn v městský palác věžovitého typu, pravděpodobně pro krále Jana Lucemburského. V 17. a v 18. stol. byl dům barokně přestavěn a veškerou gotickou výzdobu skryla nová hladká fasáda. Pod touto vrstvou se na západním, hlavním průčelí zachovala bohatě profilovaná a plasticky zdobená okna a niky s profilovanými konzolkami na sochy. Celé průčelí bylo obloženo tesanými kvádry. Sochařská výzdoba oslavovala ideu království a její nositele. Z objevených zlomků soch se podařilo sestavit dvě trůnící postavy a stojícího rytíře, nalezeny byly i další fragmenty, původně bohatě a pestře polychromované. Na nároží je domovní znamení (kamenný zvon). Po objevu, že pod barokní fasádou se skrývá cenný gotický dům, byl celý objekt v I. 1973-1987 stavebně a archeologicky prozkoumán a rekonstruována jeho gotická podoba. Dnes se v něm konají koncerty a slouží i jako výstavní síň.

Exteriér domu - bohatě profilovaná a plasticky zdobená okna a niky s profilovanými konzolkami na sochy, sochy dvou trůnících postav a stojícího rytíře, na nároží je domovní znamení (kamenný zvon). V interiéru pořádány výstavy a kulturní akce.

Barokní přestavby v 17. a 18. stol. svou hladkou fasádou zcela zakryly unikátní gotickou výzdobu. Ta byla znovuobjevena a rekonstruována až v l. 1973 -87.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)