Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » obec, část obce (osada) » Praha - Zbraslav (městská část)

Praha - Zbraslav (městská část) [7528]



Městská část Praha - Zbraslav se rozkládá na soutoku Vltavy a Berounky na jižním okraji Prahy. Než byla roku 1974 připojena k hl. m. Praze, byla samostatným městem – Zbraslaví nad Vltavou. Po svém připojení byla součástí Prahy 5. Dnes je samostatnou městskou částí.
 
Městská část Praha - Zbraslav se dělí na několik územních částí (Báně, Žabovřesky, Zaběhlice, Strnady, Závist, Lahovice a Lahovičky), jejichž připojením k historické Zbraslavi vznikla její dnešní podoba.
Místo u soutoku Berounky s Vltavou lákalo k osídlení již od nejstarších dob. Již staří Keltové si vybrali toto místo k založení oppida na Závisti, které patří k největším v Evropě. Historie Zbraslavi je neoddělitelně spojena s historií Zbraslavského kláštera. První písemná zpráva o Zbraslavi je datována do roku 1115. O něco málo starší je nejstarší písemná zpráva o Lahovicích, která pochází z roku 1088. V roce 1115 patřila Zbraslav klášteru kladrubskému.

V roce 1268 se podařilo Zbraslav získat Přemyslu Otakaru II., který zde vybudoval lovecký hrádek. Jeho syn Václav II. zde pak založil klášter a umístil v něm řád cisterciáků. O výhodné poloze a kráse tohoto místa, které vybral pro stavbu kláštera jeho první opat Konrád, svědčí zápis ze Zbraslavské kroniky. v tomto zápise se hovoří o tom, že původní majitel tohoto místa, český král Václav II. se s tímto jen nerad loučil, protože oplývalo lovnou zvěří a přírodními krásami. Klášter začal velmi rychle nabývat na významu. brzy se stal centrem vnitřní i zahraniční politiky tehdejšího českého státu. Klášter se stal pohřebištěm vládnoucí dynastie přemyslovců. Brzy patřil k největším v Čechách a jeho opati k nejvýznamnějším prelatům v zemi. Opat Petr z Aspeltu, společně se sedleckým opatem Heidenreichem, patřil k hlavním strůjcům povolání Jana Lucemburského na český trůn.

V roce 1420 byl chrám zcela zničen husity. O jeho původní podobě se dovídáme pouze z plánu, který byl nalezen v nedalekých Mokropsích. Z trosek povstal klášter až po vystavění chrámu svatého Jakuba v 17. století. Rozkvět trval až do roku 1785, kdy byl klášter na základě nařízení Josefa II. zrušen. O dva roky později byl v prostorách zrušeného kláštera zřízen cukrovar. V roce 1825 koupil zbraslavské panství kníže Ötingen-Wallerstein, který celé panství silně hospodářsky pozvedl. V polovině 19. století se význam Zbraslavi pozvedl umístěním okresních úřadů. V roce 1910 koupil panství Cyril Bartoň z Dobenína, jenž nechal klášter zdevastovaný průmyslovou výrobou zrekonstruovat. Za první republiky měla Zbraslav charakter výletního místa. Předurčena k tomu především svoji výhodnou polohou v blízkosti Prahy a krásnými přírodními podmínkami.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Praha - Zbraslav (městská část) Praha hl.m.



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)