Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » hvězdárna, planetárium » Hvězdárna Třebíč (hvězdárna)

Hvězdárna Třebíč (hvězdárna) [7515]



Hvězdárnu najdete na jihozápadním okraji Třebíče ve čtvrti Horka-Domky. Příjezd je možný z města po ulici Ruská, nebo po ulici Švabinského. Pozemek se nachází na společném konci těchto ulic u lesa a zahrádek. Pozorovací dny pro veřejnost jsou každé úterý a pátek za jasného počasí vždy po 20. hodině. Individuální návštěvy je možno telefonicky nebo mailem domluvit i v jiný den.

Stará pozorovatelna byla postavena v roce 1957 zakládajícími členy místního astronomického kroužku. Po vykradení a zničení hlavního dalekohledu v roce 1959 byla 20 roků opuštěná a chátrala. V letech 1979-1980 členové nového kroužku pozorovatelnu opravili a pořídili dalekohled od brněnské pobočky ČAS. Po roce 1989 byl tento dalekohled zapůjčen na hvězdárnu v Rokycanech, kde je dodnes. V pozorovatelně byl potom nějakou dobu umístěn Newton 30 cm až do jejího uzavření v roce 1992.

Nová, původně provizorní pozorovatelna byla postavena pro dalekohled Meniscas-cassegrain 150/2200 na konci roku 1985. Zde probíhají pozorování pro veřejnost. Konstrukce pro odsun střechy je po rekonstrukci. Dalekohled je vybaven elektrickým pohonem montáže a astrokamerou na fotografické desky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)