Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » kino » Kinematograf bratří Čadíků - Praha (kino)

Kinematograf bratří Čadíků - Praha (kino) [7471]



Kinematograf bratří Čadíků (KBČ) je společností, která provozuje 14 mobilních kin. Pod hlavičkou KBČ funguje i jediné letní kino v Praze na Střeleckém ostrově, které je spojeno již tradičně s tříměsíčním kulturním festivalem. V roce 2004 byl nově zřízen i obdobný kulturní stánek v Brně u Semilassa. Dva pojízdné kinoautobusy působí od roku 2002 na Slovensku. Od téhož roku Kinematograf rozšířil své pole působnosti a vyjel promítat filmy do západní i východní Evropy, kde zaznamenal velký ohlas.

KBČ promítá výhradně české filmy. Výjimky tvoří festival na Střeleckém ostrově a Brněnské letní kino, kde jsou promítány i filmy zahraniční a projekt Bažant kinematograf na Slovensku, tam je nabídka rozšířena o snímky slovenské. Pestrá nabídka filmů nebude chybět ani v nově otevíraném autokině na Brněnském veletrhu.

Vstupné na projekce v České republice je dobrovolné. Díky podpoře partnerů a sponzorů je možné pokrýt náklady spojené s provozem, a tak může být vstupné každoročně věnováno na dobročinné účely.

Zákulisí Kinematografu:
Přes zimu jsou maringotky a dva kinoautobusy zaparkovány ve velké hale. Přípravy na další sezónu probíhají několik měsíců před jejím zahájením. V první řadě je třeba sehnat sponzory a partnery pro jednotlivé projekty. Dále se v této fázi plánují trasy, kterými KBČ projíždí. Ty jsou sestavovány ve spolupráci s vedením měst a jsou obvykle známy minimálně tři měsíce před vyjetím první maringotky. V některých městech se stal pojízdný biograf již tradicí, a jeho přítomnost je neodbytně spjata s létem. Města zajišťují podmínky pro provoz biografu - napojení na elektrickou síť, zhasnutí pouličního osvětlení a poslední dobou jsou v přípravě zahrnuta i místa k sezení pro diváky. Na sestavování programů se značnou měrou podílejí samotná města, která si filmy objednávají. V případě, že jim v programu vzniknou volná místa, zaplní je KBČ ze svých bohatých zásob. Po sehnání peněz zbývá uvést maringotky do perfektního technického stavu a zajistit pracovní sílu. Promítači se většinou rekrutují z řad vysokoškoláků. Po setmění se promítá na plátno o rozměrech 11 x 4,5 metru. Produkci nevadí ani tak déšť, jako spíš větrné počasí.

Kinematograf pomáhá:
Dobrovolné vstupné, které Kinematograf vybírá při svých projekcích v ČR je věnováno na dobročinné účely. Od roku 1998 jsme pro nadace „Kapka naděje“, „Pomozte dětem“, „Archa Chantal“, „Akce cihla“ a pro Masarykův onkologický ústav v Brně získali více než 3 300 000 korun.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)