Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Pelhřimov » město, městys » Žirovnice (město)

Žirovnice (město) [7449]



Jméno Žirovnice připomíná zrnovnici nebo žernoviště, místo, kde se rodilo obilí, nebo slovo žír, což znamená chov dobytka na plemeno či na maso, ale též bohatou úrodnou půdu. Ať už zvolíme to nebo ono vysvětlení, můžeme říci, že Žirovnice byla odjakživa úrodná nejen na obilí a dobytek, ale i na různé zvláštnosti, připomeňme alespoň unikátní renesanční fresky na zámku nebo proslulé perleťářství. Ale Žirovnice je od 19. století úrodná také na spolkovou činnost - divadelníci oslaví v roce 2014 150 let činnosti, jen o něco málo dlouhověcí jsou tady hasiči, sportovci a zahrádkáři – v příštím roce uplyne 80 let od I. ročníku fotbalového turnaje o Perleťový pohár, a zahrádkáři si připomenou v roce 2013 půl století výstav květin, ovoce a zeleniny, známých jako Zahrada Vysočiny.


Od první psané zmínky o Žirovnici v listině Oldřicha z Hradce, pána žirovnického hradu v první polovině 14.století, za nedlouho uplyne 700 let. Po Oldřichovi následovala celá řada dalších majitelů - páni z Hradce, z Ústí, Kamaréti, Vencelíkové, Gutštejnové, opět páni z Hradce, Slavatové, Šternberkové, s nimiž pronikla Žirovnice do povědomí zemského, říšského a evropského. Například Oldřich z Hradce se zúčastnil se synem Jindřichem korunovace Karla IV. na českého krále v Praze, Purkart Kamarét, rytíř, který vítězil v turnajích doma i za hranicemi, byl přívržencem Jiřího z Poděbrad, dobýval s ním Prahu, volil ho za českého krále a byl velitelem jeho osobní stráže. Jáchym z Hradce byl purkrabím na Karlštejně a nejvyšším kancléřem království Českého, Šternberkové patřili mezi nejvyšší šlechtu habsburské říše. V roce 1910 si v Národních listech četli Češi s vlasteneckým uspokojením o městě Žirovnici, které koupilo od Leopolda Šternberka zámek a panství.


Dnes obdělávají žirovničtí občané úrodnou půdu žirovnickou tempem, o němž se dřívějším generacím mohlo jen zdát. Ze Žirovnice se exportují do světa nejen perleťové a umělohmotné knoflíky, ale také válečky na malování, automobilové součástky, uzeniny a sýry. Město opravilo postupně celý areál zámku, pivovar, špýchar, kostel, uskutečnilo vestavbu mateřské školy do budovy ZŠ, rekonstrukci Smetanovy ulice a na ní navazující části Nádražní ulice a rekonstrukci čističky odpadních vod. Mnoho práce ještě zbývá, půdu Žirovnice je potřeba provzdušňovat novými nápady, nápaditým podnikáním i kulturními aktivitami, k nimž patří i tyto nové webové stránky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Žirovnice (město) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)