Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Pelhřimov » obec, část obce (osada) » Střítež pod Křemešníkem (obec)

Střítež pod Křemešníkem (obec) [7423]



Střítež pod Křemešníkem spadá do bývalého okresu Pelhřimov a náleží pod Kraj Vysočina. Příslušnou obcí s rozšířenou působností je rovněž město Pelhřimov. Obec se rozkládá asi 8 kilometrů východně od Pelhřimova na ploše 374 ha. Součástí obce jsou 2 sídelní jednotky, Střítež pod Křemešníkem a Kamenicko.

Z turistického a geografického hlediska patří do širší oblasti Českomoravské vrchoviny. Obec získala název podle nedalekého kopce Křemešnik, který se tyčí ve výšce 765 m n. m. jižně od Stříteže. Průměrná nadmořská výška celého katastrálního území je 584 m. n.m.. Území obce se nachází nedaleko silničního tahu Pelhřimov - Jihlava. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1379.

Nejvíce obyvatel zde žilo v roce 1900 – celkem 225 lidí. Od té doby se počet obyvatel neustále snižoval. Od roku 2012 je mírný nárůst počtu obyvatel. V současné době má na území obce nahlášený trvalý pobyt  64 obyvatel.

Nejvýznamnějším společenským a kulturním spolkem v obci je dodnes místní sbor dobrovolných hasičů, který zde byl založen v roce 1944.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Střítež pod Křemešníkem (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)