Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Řečice (obec) [7415]



Obec Řečice se skládá z688e čtyř místních částí - Řečice, Bystrá, Křepiny a Záběhlice. Řečice - nachází se v nadmořské výšce 504 m na mírném návrší poblíž rybníku Kamenná trouba. Středem vesnice protéká bezejmenný potok, který napájí soustavu malých rybníků. Název obce vznikl od slova řeka - říčka (řečička). První písemná zmínka pochází z roku 1307, ale ves již existovala před tímto datem a náležela ke klášteru ve Vilémově. Koncem 13. století zde nechal řád benediktinů postavit kostel sv. Jiří, který patří k nejstarším v okolí.

V říjnu roku 1307 přechází Řečice pod lipnické panství do vlastnictví Rajmunda z Lichtemburka. Na počátku 14. století je ves opět majetkem církve a náleží pod pražskou a vyšehradskou kapitulu. V roce 1435 získává Řečici od císaře Zikmunda Lucemburského jako odměnu za věrnost  Mikuláš Trčka z Lípy. Trčkové drželi ves až do konfiskace svého majetku, kdy byl Adam Trčka z Lípy obviněn za velezradu pro účast na tzv. valdštejnském spiknutí.

V září 1842 kupuje Řečici, Bystrou, Záběhlice, Malé a Velké Křepiny, hraběnka Josefa Karolyi. Na úbočí kopce pod kostelem sv. Jiří byla v roce 1893 postavena budova školy s bytem pro učitele. Škola byla nejprve jednotřídní a od roku 1903 dvojtřídní. Dosud holé návrší osázeli děti lípami, které tu rostou až do současnosti. Pro nedostatek žáků byla škola v roce 1962 zrušena a v budově od té doby sídlí obecní úřad. V Řečici  dnes žije 20 obyvatel a většina z domů je využívána k rekreačním  účelům.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Kardašova Řečice (město) Jindřichův Hradec
město, městys Červená Řečice (město) Pelhřimov
obec, osada Řečice (obec) Pelhřimov
obec, osada Řečice (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)