Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ondřejov (obec) [7400]



První zmínka o Ondřejově se datuje k roku 1406, kdy usedlost Ondřejov byla součástí panství Lhotka, která se rozkládá nebo spíše rozkládala nad  Hejlovem. Současný stav dříve určitě velkolepého statku je po mnohaletém užívání v žalostném stavu. Pobyt na rozpadlém a zbořeném statku je v současné době velmi nebezpečný.

Občané, jak již naznačuje zeměpisná poloha obce, se živili zemědělstvím. Jen několik málo jedinců dojíždělo za prací do blízkého Pelhřimova.  Obyvatelé obce nyní i v dobách horších drželi pohromadě a to je jeden z důležitých faktorů, proč se obec neustále omlazovala a nedocházelo tak k odstěhování obyvatel.   

O historii, ale i o současnosti, jsou zaznamenány údaje v obecních kronikách. První, nejstarší kronika byla založena v roce 1922 a psal ji pan Baštýř Jan. Je psána velmi úhledným písmem, i když kronikář byl těžce pracující člověk. Je doplněna dobovými fotografiemi a kresbami. Má celem 150 stránek a končí osudovým rokem 1948. Druhou kroniku psal pan Kolář František a jsou zde zaznamenány léta komunistické vlády. Novodobou kroniku psal pan ing. Peroutka Jan, poté pan Brož Josef starší.

V současné době je obecní kronika psána paní Burianovou Helenou. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ondřejov (obec) Pelhřimov
obec, osada Ondřejov (obec) Praha-východ
obec, osada Ondřejov (osada) Plzeň-sever



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)