Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Obrataň (obec) [7398]



Historie Obrataně sahá až do 14. století, kdy zde byl roku 1384 založen kostel Petra a Pavla. Arcibiskup Arnošt z Pardubic kostelu věnoval stříbrný pozlacený kalich sázený českými granáty. Podle pověsti se obec jmenuje Obrataň proto, že zde Jan Žižka obrátil podkovy svým koním, aby zmátl nepřítele. V obci stojí památník věnovaný obětem první světové války, který je dílem sochaře Antonína Bílka z Chýnova. Pomník T. G. Masaryka pochází od táborského sochaře Jana Vítězslava Duška. 
K zajímavým technickým památkám obce patří úzkokolejná trať postavená v roce 1906 z Obrataně do Jindřichova Hradce. Ojedinělou technickou zajímavostí je také Muzeum izolátorů a bleskojistek pana Františka Daňka v nedaleké osadě Dvořiště. 

K Obratani patří místní části Hrobská Zahrádka, Moudrov, Šimpach, Vintířov, Sudkův Důl, Bezděčín a Údolí. Tři posledně jmenované vesnice propojuje malebné Josafatské údolí, v němž stával ve 14. století hrad Hrádek, zbořený v husitských válkách. V Sudkově Dole stojí věžová vodní tvrz z 15. století.

 O zachovalosti krajiny v okolí Obrataně svědčí hned dvě chráněná území – přírodní památka U Bezděčína s hojným výskytem bledule jarní a přírodní památka Rašeliniště u Vintířova se vzácnými druhy rostlin, např. prstnatcem májovým. 
Obrataní prochází cyklistická trasa z Černovic do Pacova. Území obce Obrataň se rozkládá na ploše 3200 ha, trvale zde žije 835 obyvatel.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Obrataň (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)