Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nová Buková (obec) [7395]



Obec je zasazena do krásného prostředí Českomoravské Vysočiny. První písemná zmínka o obci je z roku 1203. Původně to byl samostatný statek, který se nejpozději počátkem 16. století stal součástí panství Horní Cerekev.

Kolem roku 1584 se stala znovu samostatnou obcí. V roce 1590 vystavěl Arnošt Leskovec ve vsi tvrz, které se říkalo Nová Buková. Od roku 1692 pak již byla definitivně součástí panství Horní Cerekev. 
Od roku 1850 se stala samostatnou obcí, v roce 1975 byla opět přičleněna k Horní Cerekvi a od roku 1992 je znovu samostatnou obcí. 
Místní kaple, jejíž stavba byla hrazena z příspěvků občanů byla vysvěcena v roce 1901. Dále je v obci památník padlým z 1. světové války. Přibližně 200 metrů za obcí směrem na Horní Cerekev je pomník, připomínající vznik samostatné ČSR. Po pravé straně směrem na Horní Cerekev je na hranici obce kamenný sloup 'boží muka'. 
Podél spojnice bodů: vrch Troják - Nová Buková - vrch Křemešník probíhá evropské rozvodí řek Labe a Dunaj. Střecha železničního strážního domku rozděluje vodní toky do Severního a Černého moře, tzv.hlavní evropská rozvodnice. 
Obcí prochází první žlutá trasa. Vychází od studánky Páně na Javořici, vede hlubokými lesy přes hrad Janštejn do Horní Vsi, dále kopcovitým terénem do Hříběcí, na Novou Bukovou, Prachatický les, do Čejkova a Sázavy a stoupá až na Křemešník.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nová Buková (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)