Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lukavec (obec) [7387]



První písemná zpráva o Lukavci je z roku 1352, kdy se zde připomíná jako držitel tvrze vladycký rod Lukaveckých z Lukavce, který je zde až do počátku 17. století. Doba husitská měla nesporný vliv na lid a okolí Lukavce. Řada osob vešla dle táborské radní knihy do Tábora jako husité, takže v Lukavci zůstala jen čeleď lukaveckého majitele Jana Michala z Lukavce, jehož syn Zdeněk se jako vášnivý husita zúčastnil roku 1440 krajského sněmu v Čáslavi.

V roce 1623 byl Mikuláš mladší Lukavecký z Lukavce pro účast na stavovském povstání zbaven svého majetku. Jeho statek Lukavec spolu s tvrzí a vesnicemi Týmova Ves, Mezilesí, Velká Ves a Salačova Lhota prodala královská komora císařskému důstojníkovi Wolfovi Jiřímu svobodnému pánu z Pöttingu. Dále následovala řada majitelů, např. 1659 Jan Vilém Gerštorf z Gerštorfu a Malšvic, 1664 Jan Gref z Grefenberka, do roku 1677 Teobald František z Dawaldu po dobu téměř 30 let. Poté následovalo období střídání přechodných majitelů, např. rodina Trautmannsdofova, potom rodina Stockhammerova, Briffautova ze Slavětína, Thunova z Hohensteina a od  r. 1842 knížecí rod Löwensteinů do r. 1904. Následovalo další období krátkodobých majitelů, např. Hans von Portatius, Hugo Stein, Alois Brey, Ing. Josef Prášek, Václav Štika. Posledním majitelem byla rodina Prylova (1936 - 1948). Ing Jiří Pryl uprchl r. 1948 do zahraničí, následovala státní správa 1948 - 1992, v roce 1992 byl majetek Prylovým vrácen.

V roce 1995 koupilo od rodiny Prylů část panství – zámek, Hříbek, park s rybníky Pivovarský, Osmička, Kuchyňský a hospodářské objekty – Dřevozpracující družstvo Lukavec. Zámek byl založen původně jako vodní tvrz, jíž dnes připomíná jen nehluboký příkop kolem zámku. V 16. století byla tvrz přestavěna v pozdně gotickém a renesančním slohu na zámek, v 18. století upravený barokně. Obnoven roku 1914 architektem L. Skřivánkem. Kolem zámku je anglický park. V parku je klasicistní pavilon Hříbek z konce 18. století, kde žila rodina básníka Antonína Sovy,  v roce 1958 upraven jako pamětní síň Antonína Sovy.

V roce 1543 se uvádí poprvé jako městečko, v roce 1582 získává od císaře Rudolfa II privilegium na dva výroční trhy (19.3. a 28.9.). Již ve XIV. století se zde připomíná fara. Původní kostelík Matky Boží Nanebevzetí P. Marie stál za Lukavcem na hřbitově. Když r. 1760 vyhořel, byl místo původní kaple na náměstí vystavěn v 1. 1774-81 v pozdně barokním stylu kostel sv. Václava, po požáru v r. 1865 obnoven pseudoslohově. Na vrchu Stražiště (744 m n. m.) je barokní kaple z 18. století, zasvěcená Janu Křtiteli, u kapličky pověstmi opředený pramen.

Z Pacova vede přes Stražiště do Lukavce pochůzná Sovova stezka, nejméně 2x do roka organizovaně užívaná turisty. V místě je nová, moderní základní škola s veškerým zázemím (učebny, speciální učebny, tělocvična, hřiště, dílny, skleník, školní kuchyně s jídelnou), dále je zde školka, školní družina, kulturní dům (zábavy, plesy, divadelní a kulturní představení), obecní knihovna. V obci působí a svojí činnost vyvíjí Sbor dobrovolných hasičů, Tělovýchovná jednota Start, Myslivecké sdružení, Český zahrádkářský svaz, Český svaz včelařů. Je zde Dřevozpracující družstvo (dřevotřískové desky, řezivo, přířezy, povrchové úpravy desek, nábytkové dílce), Zemědělské družstvo, pekárna HBM, cukrárna, několik obchodů s potravinami, uzeninami a masem, drogerie, dvě hospody, obchody elektro, oděvy, obuv, lékařská péče praktická, zubní, dětská, sportovní areál (hřiště na kopanou, odbíjenou, tenis, prostorná budova se sálem pro stolní tenis, saunou, krbem). 10. října 2006 byl po 52 letech obci Lukavec vrácen titul městys. Městys Lukavec má ve svém správním obvodu části: Lukavec, Bezděkov, na katastrálním území Lukavec, Týmova Ves na katastrálním území Týmova Ves a Velká Ves na katastrálním území Velká Ves.                                                             


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lukavec (osada) Nový Jičín
obec, osada Lukavec u Hořic (obec) Jičín
město, městys Lukavec (městys) Litoměřice
obec, osada Lukavec (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)