Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Leskovice (obec) [7381]



Leskovice je malá obec leží na významné dopravní spojnici mezi městy Pelhřimov a Tábor asi 10 km od Pacova. Obec se nachází v nadmořské výšce 615 metrů.

První písemná zmínka o existenci Leskovic se nachází v berních registrech z roku 1379, je však velmi pravděpodobné, že osada vznikla mnohem dříve. K nejstarším stavbám v Leskovicích patří kaplička, která byla vystavěna na konci 18. století. Z jisté anonymity obec tragicky vytrhla až 2. světová válka a události z jejího konce.

Dnešní Leskovice stojí na jiných místech než kdysi, ale domy jsou architektonicky stejnorodé. Leskovice jsou dnes obcí s necelou stovkou obyvatel. Centrem dění je víceúčelová budova, v níž sídlí obecní úřad, knihovna a pobočka české pošty. K úspěchům posledních let patří vybudování čističky odpadních vod a kanalizační sítě. Co se týče dopravy mají Leskovice výhodu oproti ostatním. V obci je zastávka autobusu a vede železnice a i když nádražní budova pod vlivem úsporným opatřením ČD ztratila svůj lesk, je možnost vlakového spojení výrazným sbližovacím prostředkem s okolním světem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Leškovice (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Leskovice (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)