Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kejžlice (obec) [7372]



Kejžlice – je jedinou obcí tohoto jména v celé České republice. Leží v údolí 8 kilometrů severně od proslulého města Humpolce v nadmořské výšce 520 metrů a jejím středem protéká potok zvaný Pstružný. Katastr obce s přilehlými osadami Nové Dvory, Čihadlo, Orlovy a samotou Pelhřimák má rozlohu 1127 ha.

Dominantou krajiny je hrad Lipnice, se kterým byla naše obec spjata panstvím, farností a v neposlední řadě také školou.

První zmínky a název

První zmínky o naší obci pocházejí z roku 1378, tedy z doby na přelomu vlády dvou významných českých panovníků Karla IV. A Václava IV. Tehdejší obyvatelé nazývali obec Nová Ves. V roce 1397 byla  darována lipnickému kolegiu kanovníků pod jménem Kožlice. Malá Kožlá, tedy Kožlice, je zdrobnělina názvu Kožlí, jenž se nacházelo poblíž Ledče nad Sázavou. Odtud pocházeli někteří osídlenci a název si přinesli s sebou. Teprve v době mezi 15. a 16. stoletím získala obec současný název – Kejžlice.

V držení panství Lipnice (a tím také Kejžlice) se vystřídali páni z Lipé, krátce Lucemburkové, po husitských válkách Trčkové, po třicetileté válce Rašínové z Chotěboře, Palmové z Gundelfingenu  a naposledy Trauttmansdorfové.

Správní příslušnost

Dnes se nám může zdát město Chotěboř vzdálené, ale Kejžlice pod panství Chotěboř spadala až o roku 1750. V letech 1750-1850 patřila Lipnici nad Sázavou. Dnem 1.ledna 1850 se v celé Rakouské říši začalo s reorganizací státní správy, protože už v roce 1849 byla uzákoněna a nově zavedena územní samospráva, v níž se nejmenšími články staly obce. Tak se i Kejžlice stala v roce 1850 samostatnou obcí v okrese Německý Brod a kraji Čáslav. V době Bachova absolutismu (1855-1868) připadla okresu Humpolec a kraji pardubickému. V období 1868-1910 se vrátila do okresu Německý Brod a čáslavského kraje. Humpolecký okres existoval až do roku 1960, ale krajem nám byla Jihlava. Po územní reorganizaci v roce 1960 patřila obec do pelhřimovského okresu v Jihočeském kraji. Dnes je naším správním celkem pouze kraj Vysočina.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kejžlice (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)