Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hořice (obec) [7362]



Obec  Hořice leží asi 20 km severozápadně od Pelhřimova na levé straně řeky Želivky. Kolem obce prochází dálnice D1 z Prahy do Brna. Náleží k ní místní části Hroznětice a Děkančice. Celková katastrální rozloha obce 685 ha v nadmořské výšce 468 m a žije zde zhruba 190 obyvatel. První písemná zmínka se dochovala z roku 1352. V obci Hořice žije v současnosti  147 trvale bydlících obyvatel a  zhruba kolem 30 rekreantů. V obci je vybudován vodovod – vlastní zdroje pitné vody, ke kterému jsou připojeny všechny domy ( Hořice, Hroznětice i Děkančice), z části je připojeno i Zemědělské obchodní družstvo Hořice, kanalizace je  ukončená čistírnou odpadních vod. Občanům slouží obecní úřad, kulturní zařízení, knihovna, prodejna s potravinami a pohostinství, vše umístěné v jedné budově obecního úřadu, která byla v akci ,,Z“ postavena v letech 1974 – 1976, kdy byla slavnostně otevřena. Působí zde řada drobných podnikatelů a na pozemcích hospodaří Zemědělské obchodní družstvo Hořice.

Aktivně s obcí spolupracuje Sbor dobrovolných hasičů,který byl založen v roce 1934 a v roce 1935 byla svépomocí postavena hasičská zbrojnice.   Svoji činnost vyvíjí myslivecký spolek a klub rybářů. V roce 2005 byl zkolaudován nový rybník ,,Hořice“  na ploše 6 220 m2. V součastné době děti z Hořic dojíždí do Základních škol v Senožatech a Doních Kralovicích.

Ves Hroznětice leží nedaleko přehradní nádrže Želivka a blízko Martinického potoka. nachází se v nadmořské výšce 448 metrů. Název je odvozen ze starobylého osobního jména Hrozňata – ves lidí Hrozňatových. V Hrozněticích žije v současnosti 29 trvale bydlících obyvatel a příležitostně se zvyšuje o 10 rekreantů. V nadmořské výšce 458 metrů se nachází malá vesnička Děkančice. Jméno vsi vzniklo od slova Děkánek – ves lidí  Děkánkových. Děkančice nyní trvale obývá 14 lidí a asi 8 rekreantů. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Hořice na Šumavě (městys) Český Krumlov
město, městys Hořice (město) Jičín
obec, osada Dolní Hořice (obec) Tábor
obec, osada Hořice (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)