Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hořepník (obec) [7361]



Hořepník se nachází v severozápadním cípu Vysočiny, nedaleko města Pacov. Obcí protéká říčka Trnava, přes níž byl roku 1912 zbudován železobetonový most podle návrhu ing. Bechyně, jenž nahradil starý pilířový most stržený velkou povodní v květnu 1911. Most, který patří do dnešních dnů k chloubám Hořepníka, patří zároveň k nejstarším mostům svého typu ve střední Evropě. Náměstí prof. Bechyně dominují kostel Nejsvatější trojice a přilehlá fara, socha sv. Václava, památník obětem 1. a 2. světové války, zámek, stará (1881) a nová (1970) budova základní školy, radnice a v neposlední řadě také několik historických domů. K dalším památkám Hořepníka patří ještě židovský hřbitov v ulici V Palestině a barokní zámeček v místní části Březina.


Hořepnicko je rovněž charakteristické nádhernou krajinou, jíž dominují nedaleké vrchy Čertův vrch (610 m n.m.) a Strážiště (744 m n.m.). Nejnižší bod obce, břeh říčky Trnavy, se nalézá v nadmořské výšce 440 m n.m., nejvyšším bodem pak je ulice Okružní, která se nachází v nadmořské výšce 478 m n.m. V okolí obce vede rovněž několik cyklostezek.

V obci se nachází základní a mateřská škola. Sportovní vyžití občanům přináší fotbalové hřiště s nohejbalovým kurtem, celoročně jsou pak přístupné kabiny TJ Sokol Hořepník, kde mohou občané sledovat sportovní přenosy, zahrát si kulečník nebo fotbálek,  v prostorách radnice je pak zřízena posilovna/fit centrum. Sportovně kulturní zážitek přináší občanům každoroční turnaj v malé kopané Kop Vysočiny. Další významnou kulturní akcí konanou v Hořepníku je uzenářská soutěž Klobása Vysočiny a již tradiční rockové koncerty konané na letním parketě a pořádané dobrovolným svazkem obcí Hořepnický region. V neposlední řadě nabízí kulturní vyžití v letních měsících místní kino, v zimě pak tradiční plesy a vánoční koncerty. Obec pořádá i tradiční posvíceneckou zábavu a masopustní průvod zakončený masopustní veselicí v místním KD.

V obci se rovněž nachází několik obchodů, jednak s potravinami a smíšeným zbožím, jednak i s potřebami pro dům a zahradu.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hořepník (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)