Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Pelhřimov » město, městys » Červená Řečice (město)

Červená Řečice (město) [7348]



Město Červená Řečice se nachází v malebném prostředí Českomoravské vrchoviny asi 10 km severovýchodně od Pelhřimova. Správním územím patří k Červené Řečici obce Zmišovice, Popelištná, Těchoraz, Milotičky. Název obce je poprvé doložen v roce 1558, dříve název Řečice (1279-1290), ve 14. století Biskupská Řečice. Ve 12. století byla Červená Řečice centrem rozsáhlého panství patřící pražským biskupům, později arcibiskupům.

 Jeho velmi bohatá historie a nedaleká vodní nádrž Trnávka láká každoročně mnoho turistů. 

První písemné zmínkyo obci, jejíž jméno se odvozuje od malé řeky nebo řečice, pochází z let 1279 - 1290. Do poloviny 17. století se zde vystřídala řada majitelů, mezi nimiž byli například Ladislav Pohrobek, Trčkové z Lípy či páni ze Stráže. Posledními šlechtickými majiteli byli od roku 1612 páni z Říčan. Později Řečice zaznamenala značný rozmach a v roce 1850 se Řečice stala samostatnou s četnými spádovými obcemi.

Centrum města tvoří čtvercové náměstí o rozloze jednoho hektaru aje zajímavé tím, že více než polovinu plochy tvoří vzrostlý park. Náměstí dominuje kostel svaté Marie Magdaleny a původně arcibiskupský hrad s vodním příkopem přestavěný v 16. století na renesanční zámek. Jeho patrovou spojovací chodbu zdobí figurální sgrafita ze 16. století. V dnešní době je zámek pro veřejnost přístupný. Významný je také hřbitovní pozdně gotický kostelík Božího Těla.

Občané mají k dispozici mateřskou školu, poštu, zdravotnické zařízení, městskou knihovnu, prodejny s potravinami a smíšeným průmyslovým zbožím, hasičskou zbrojnici, fotbalové hřiště, volejbalové hřiště, tenisový kurt arestaurace. Aktivně zde působí sportovní klub Tatran se svými oddíly fotbalu, volejbalu a tenisu,Tělovýchovná jednota Orel, Občanské sdružení Slunečnice ze Řečice a dobrovolní hasiči, kteří mají své samostatné jednotky i v místních částech.

Turisty láká možnost rekreace u vodní nádrže Trnávka a agroturistika, ideální podmínky k pěším vycházkám i cykloturistice a v zimním období běžecké trasy. Místní kulturní a společenské akce zastupuje pravidelně pořádaný festival Slámování, hasičská soutěž O pohár starosty, tradiční „Slet čarodějnic“a „Dětský den“ na městské pláži u vodní nádrže Trnávka.

Ubytování zde nabízí Turistická ubytovna Červená Řečice, Ekofarma Křišťan a spol. a také Rekreační středisko na Trnávce.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Červená Řečice (město) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)