Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čáslavsko (obec) [7342]



Obec Čáslavsko leží na západním okraji kraje Vysočina. V jejím správním území o rozloze 957 haleží jedno hlavní sídlo Čáslavsko, čtyři sídla menší – Kopaniny, Štědrovice, Jelenov, Skočidolovice, a pět samot – Hájovna, Šebířův Mlýn, Beránkův Mlýn, statek u Šámalů a bezejmenný statek jižně od Hájovny.

Obec Čáslavsko má v současné době celkem 114 trvale žijících obyvatel. Nachází se v náhorní plošině v nadmořské výšce kolem 550 m a svým zaměřením byla vždy obcí zemědělskou známou pěstováním zelí, kterým zásobovala široké okolí. 

Vznik Čáslavska se traduje od roku 1304. Tohoto roku byla část města Čáslavi vypálena Albrechtem, císařem německým. Podle pozdějších zápisů v obecních a školních kronikách se vydali členové osmnácti rodin z Čáslavi hledat pobyt v jiném kraji. Zastavili se v místě dnešního Čáslavska, kterému dali tento název. Obec patřila až do roku 1910 do panství Pravonín.

Nachází se zde kaplička, která je zasvěcena Narození Panny Marie. V roce 1907 byla v Čáslavsku otevřena nová trojtřídní škola a je skoro neuvěřitelné, že v tomto roce byl počet žáků 190, jak je zaznamenáno ve školní kronice. Tato velice dobře udržovaná škola je od roku 1985 prázdná.

Obec Čáslavsko se skládá z výše jmenovaných sídel. K tomuto seskupení, dalo by se říci násilnému, došlo za totalitního režimu komunistické strany v roce 1960. Tehdy se vládnoucí komunistická strana v obci nepohodla a došlo k odtržení osad Staré a Nové Práchňany, ležících směrem na Čechtice. Nádavkem ale byla k obci připojena osada Štědrovice s osadou Skočidolovice. Obec Čáslavsko patřila vždy k okresu Ledeč nad Sázavou a soudnímu místu Dolní kralovice, které dnes leží na dně Želivské přehrady zásobující Prahu pitnou vodou. Je nutno podotknout, že obec krátce patřila k nově utvořenému okresu Pacov a to od roku 1950 do 1960, kdy se tyto malé okresy začaly rušit. Čáslavsko vždycky bylo, je a pravděpodobně bude nadále rozhraní okresu i krajů, takže nyní odtržené Práchňany patří do Středočeského kraje a Čáslavsko do kraje Vysočina. Je takřka neuvěřitelné, že v roce 1945 žilo v obci 650 osob. Za zmínku určitě stojí i to, že v poválečné době a hlavně v době totalitního režimu zde byla pověstná čáslavská hospoda u Koubů, kde se říkalo „V zemi krále Miroslava“. Zavítal sem i jeden ze známějších spisovatelů J. Šikl píšící kriminální příběhy, které dokázal situovat i do prostředí Čáslavska, a to hlavně v úvodu příběhu.

Všem turistům hledajícím krásy přírody lze doporučit zdejší celkem vzato nezkažené prostředí s mohutnými lesy, čistým vzduchem a asi 8 km vzdáleným Blaníkem, odkud by jednoho dne měla vyjet vojska pomáhající zachránit český lid, až mu bude nejhůř. Přes tuto obec vede turistická a cyklistická stezka k posvátné hoře. Základní vybavení Čáslavska není dostatečné, celkově neodpovídá velikosti a významu obce. Některé budovy sloužící pro vybavení jsou využívány jen částečně, právě v důsledku úbytku obyvatel. Obecní úřad se nachází v integrované budově spolu s hasičskou zbrojnicí. Základní škola ani jiná školská zařízení v obci nejsou. Děti dojíždějí do Lukavce. Za obecním úřadem se nachází letní kulturní zařízení. Z organizací působí v Čáslavsku Sbor dobrovolných hasičů. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čáslavsko (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)