Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Budíkov (obec) [7338]



Obec Budíkov leží 6 km od města Humpolec. První zmínka o naší obci je z roku 1226. O roku 1928 je vedena obecní kronika.

Rozhodnutím PSPČR byl dne 25.května 2006 udělen obci Budíkov znak a vlajka.

Kulturní památkou obce je kaplička, postavená v roce 1863, která v roce 2002 prošla celkovou rekonstrukcí. Tuto rekonstrukci provedl sponzorským darem obci rodák, pan Jan Žáček čp. 80.

Další dominantou obce je pomník padlých, který byl postaven na počest našich spoluobčanů v roce 1936.

K obci Budíkov náleží i dvě místní části, Malý Budíkov a Pusté Lhotsko, 90 popisných čísel a tři bytové jednotky.Obec se rozkládá na 664 ha., z této výměry tvoří 87 ha lesní pozemnky,převažují jehličnaté lesy ve stáří cca 70 let.

Obec Budíkov má k datu 6.4.2010 309 obyvatel, ve věkovém průměru 39 let. Z tohoto počtu je 143 žen a166 mužů.Nejstarším občanem je pan Miloslav Čábera z Malého Budíkova, který v loňském roce oslavil 87 narozeniny.

Do majetku obce dále patří budova obecního úřadu ve které je i mateřská škola a knihovna,  dvě hasičské zbrojnice, tři rybníky, z nichž dva slouží zároveň jako požární nádrže, autobusovou čekárnu, vodojem, vodovodní řád a kanalizaci.V majetku obce je též budova školy ve které bylo vyučování zrušeno 31.8. 1979. Děti do školy dojíždí do nedalekého Humpolce.

Zastupitelstvo obce podporuje další z volnočasových aktivit jako jsou MS- Boroviny, LMK-Budíkov, ČSŽ Budíkov a Rybářský spolek Budíkov, sportovci FK- Rovnost Budíkov.

Ve fotogalerii jsou k nahlédnutí průběžně doplňované fotografie z různých akcí, které se v obci konají.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Budíkov (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)