Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Slepotice (obec) [7292]



Obec leží poblíž řeky Loučné na jihovýchodě okresu Pardubice. První písemná zpráva je z r.1318 a připomíná rod vladyků ze Slepotic. Dominantou obce je kostel "Povýšení svatého kříže", který stojí na vyvýšeném místě ve středu obce. V soupise far je uváděn již r. 1350. Na vnější severní straně kostela jsou pískovcové náhrobky rytířů ze Slepotic. Celková oprava kostela byla prováděna v letech 1997–2000.

Správní území naší obce tvoří ještě přilehlé osady Lipec, Nové Holešovice, Bělešovice, Jiřičko. V současnosti zde žije 425 obyvatel ve 175 domech. Část domů v osadách je využívána jako chalupy k rekreaci.

V minulosti byla v obci postavena škola dvoutřídní, která je dnes využívána jako mateřská škola pro 22 dětí.

V letech 1971–73 bylo na konci obce proti místnímu rybníku vybudováno koupaliště, které využívá v sezoně mnoho občanů a dětí i ze sousedních obcí.

V letech 1973–75 byl vybudován kulturní dům s velkým sálem a restaurací a v tomto objektu se nachází OÚ a knihovna.

V r. 1993–95 byla obec plynofikována a rozšířena telekomunikační síť. Služby v obci poskytují soukromí podnikatelé – malíři pokojů, zámečníci, tesař, truhlář, opravář elektro, zedníci, výrobce zámkové dlažby, prodejna smíšeného zboží. Na úrodné půdě hospodaří MORAS, a. s. a soukromí zemědělci. V obci pracuje hasičský sbor, Sokol, Český svaz žen, Český červený kříž, Klub důchodců. V nejbližší době bude obec investovat do plynofikace osady Bělešovice a opravy střechy na mateřské škole.


 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Slepotice (obec) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)