Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ráby (obec) [7283]



Obec Ráby se rozkládá na  východním, jihovýchodním a severovýchodním úpatí Kunětické hory a při státní silnici, která spojovala města Pardubice a Hradec Králové.

Obec Raab, jak byla původně tato obec nazývána, byla zakládána v letech 1777-1778 na pozemcích daňčí obory a na pozemcích "Podhorského dvora "v držení dominikánského kláštera, který byl rozložen na sever od Kunětické hory.

V období provádění Mariánsko-tereziánských úprav katastru, tak  zvané emfyteutisace=rábisace, jejímž zpracováním byl Marií Terezií pověřen císařsko-královský dvorní rada František Antonín Raab, byly pozemky oborní a dvorské rozděleny a jejich část ponechána k užívání budoucím osadníkům.

První osadníci se usídlili v devatenácti číslech popisných na severním a severovýchodním svahu Kunětické hory a při cestě do Podhůří. Byli převážně českého původu. Povoláním byli zemědělci. Založili osadu, která byla pojmenována podle dvorního rady F. A. Raaba. Jedním z prvních   představitelů obce byl " rychtář raabský " Martin Velinský. Jméno obce bylo později změněno na Ráby.

Růst Obce Ráby byl pomalý. Pro porovnání je třeba uvést některé údaje, které byly získány  z jediných dostupných pramenů. V roce 1890 měla obec 41 domů a 232 obyvatel, v roce 1900 - 39 domů a 257 obyvatel, v roce 1921 - ve stejném počtu domů 243 obyvatel, v roce 1950 měla obec 360 obyvatel, v roce 1970 345 obyvatel. K výraznějšímu růstu obce dochází až v sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století. V roce 1991 má obec Ráby, 122 trvale obydlených domů a 515 obyvatel.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ráby (obec) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)