Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Moravany (obec) [7267]



Obec Moravany leží cca 15 km východně od Pardubice na 50. rovnoběžce v nadmořské výšce249 m. Nachází se na křižovatce železničních tratí Praha Česká Třebová a Chrudim - Borohrádek. Dále obcí procházejí také linky autobusové dopravy. Počet obyvatel se pohybuje okolo 1820 k 1.1.2015. Uprostřed obce se nachází kostel svatého Petra a Pavla. 

Je zde také školka, škola 1. - 9. stupeň, dětský i praktický lékař, zubní lékař včetně laboratoře a lékárna. Díky dobré dopravní obslužnosti lze navštívit specialisty v Holicích (cca 20 minut vlakem) či v okresním městě Pardubice (15 - 16 minut), kde je i nemocnice a vše ostatní, co může stotisícové město nabídnout.

V obci jsou tři obchody s běžným sortimentem a obchodní dům Centrum. Fungují zde tři restaurace (dvě s kuchyní), trafika s občerstvením a kadeřnictví. V letní sezóně je otevřeno i občerstvení u Duhového jezera - vytěžený písník s možností letních i zimních sportů a přilehlým sportovním areálem.

 K obci Moravany patří také vesnice Moravanský, Platenice, Plateňsko, Turov, Čeradice.

V Moravanech je moderní nově zrekonstruované vlakové nádraží, které je součástí připravovaného mezinárodního vysokorychlostního koridoru Berlín, Ústí nad Labem, Praha,Česká Třebová, Brno, Vídeň. Díky tomu, že se obec nachází na hlavní železniční trati, je její dopravní obslužnost velmi dobrá. V souvislosti s budováním tohoto koridoru, byl v obci také postaven nadjezd a podchod.
Kromě železnice je v obci také autobusová zastávka s pravidelným provozem.

V obci je několik obchodů s širokým sortimentem. Můžete si zde koupit potraviny, časopisy, je zde papírnictví, obuv, textil, domácí potřeby a nová lékárna.

Obcí prochází 50. rovnoběžka na kerou upozorňuje i tabule na jednom z domů na náměsti Hrdinů, kde se nachází také pomník a nedaleko kostel svatého Petra a Pavla.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Moravany (obec) Brno-venkov
obec, osada Moravany (obec) Hodonín
obec, osada Moravany (obec) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)