Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Pardubice » město, městys » Lázně Bohdaneč (město)

Lázně Bohdaneč (město) [7259]



Poklidné město s 3 355 obyvateli leží 8 km severozápadně od Pardubic. Původně nevýznamná osada Bohdaneč zaznamenala rozmach na přelomu 15. a 16. století, kdy majitel pardubického panství Vilém z Pernštejna vybudoval v okolí rozsáhlou síť rybníků. Pernštejnská rybniční soustava, čítající tou dobou na 300 rybníků, byla napájena z řeky Labe uměle vybudovaným Opatovickým kanálem, ve své době největším vodním dílem v Čechách. Přes 32 km dlouhý kanál byl zprovozněn před 500 lety a ke svému účelu slouží dodnes. Tradice rybníkářství v Bohdanči přetrvala, pravidelné podzimní výlovy jsou lákadlem pro milovníky ryb z širokého okolí. Rybníky jsou také hnízdištěm vzácných druhů vodního ptactva. Na území rybníků Bohdanečský a Matka je vyhlášena národní přírodní rezervace a ptačí oblast pro ochranu chřástala kropenatého.

Další rozkvět města nastal na přelomu 19. a 20. století po založení slatinných lázní bohdanečským rodákem Janem Veselým. Lázeňství, zaměřené na léčbu pohybového ústrojí, i okolní příroda předurčily budoucí rekreační charakter města. Rovinatý kraj vybízí návštěvníky k procházkám, cyklistickým výletům po značených trasách či k projížďkám na koni. Malebná zákoutí Opatovického kanálu přímo lákají k rekreační plavbě.

Ve městě je možné obdivovat klasickou i moderní architekturu. Zejména pak jedinečné dílo Josefa Gočára. Lázeňský pavilon Gočár, který v roce 2013 oslavil 100. výročí od svého otevření, našel jako jedna z mála staveb kubistického slohu místo v učebnicích architektury. Další architektonické dominanty, původně renesanční budova radnice a barokní kostel sv. Maří Magdalény, se nacházejí na Masarykově náměstí. Nejen těmito, ale i dalšími významnými místy ve městě provede návštěvníky naučná trasa Gočárův okruh. Atmosféru lázní, místa odpočinku a blahodárného klidu dotváří okolní příroda, lázeňský park, ale i centrum města s fontánami.

Historie

Křižovatka obchodních cest uprostřed hlubokých lesů, močálů a mokřin dala během slovanského osídlení Polabí vzniknout osadě, jež byla vítanou zastávkou na obchodních cestách pustým krajem. Podle nedoloženého záznamu ve farní kronice stál ve 12. století uprostřed osady dřevěný kostelík. Ve 14. století náležela osada Bohdaneč k hradu Blatníku, který stával jihozápadně od Bohdanče. Svědčí o tom dochovaná písemnost, podle níž držitel hradu Blatníka Bernard z Cimburka jmenoval ke kostelu v Bohdanči nového faráře Bohunka Noska.

Cimburkové drží bohdanečské zboží do roku 1377, kdy Albrecht z Cimburka prodává hrad Blatník s městečkem Bohdančem a okolními obcemi Janovi z Orla, opatu kláštera Opatovického. Koupě byla potvrzena císařem Karlem IV. 23. května 1377. V roce 1421 byl Opatovický klášter dobyt husitskými vojsky vedenými Divišem Bořkem z Miletínka a úplně zničen. A byl to právě Diviš z Miletínka, který dostal od krále Zikmunda roku 1436 Kunětickou horu, městečko Bohdaneč a další obce z majetku bývalého Opatovického kláštera do zástavy. Roku 1465 získává Bohdaneč Jiří z Poděbrad pro svého syna Jindřicha, knížete Minstenberského, i ten ale dává městečko s lidmi, domy, krčmami i zahradami roku 1488 do zástavy Vilému Zubovi z Landštejna, který jej prodá 8. ledna 1491 velmoži Vilému z Pernštejna.

Období necelých 70 let vlády rodu Pernštejnů nad pardubickým panstvím bylo érou velkého rozkvětu. Vilém z Pernštejna byl muž na svou dobu velmi vzdělaný, pokrokový a ve věcech náboženství tolerantní. Jeho zásluhou byly bažiny a mokřiny kolem Bohdanče proměněny v zemědělský kraj. Podle projektu italských inženýrů vybudoval v letech 1493–1513 velkolepé vodné dílo, Opatovický kanál, který spolu s 322 založenými rybníky zcela změnil tvář krajiny. Roku 1509 osvobodil Vilém z Pernštejna město od roboty a poddanství a dal bohdanečským právo odúmrtě. Velkým přínosem pro město byla rovněž podpora cechovnictví či zavedení pořádku do soudnictví. Z počátku pernštejnského panství pochází zděná výstavba města. Tehdy byl bezpochyby vytyčen dnešní půdorys města, postaven pivovar, zřízeny brány opevnění a založeny 4 hlavní ulice, při nichž se město rozrůstalo. Pernštejnská huť pracující v Pardubicích změnila Bohdaneč v město renesanční. Na náměstí byly, pravděpodobně pod vedením mistra Jiříka z Olomouce, postaveny zděné měšťanské domy a v roce 1530 radnice, která je svou dochovanou renesanční dispozicí i typickým terakotovým ostěním dokladem stavitelského umění našich předků a také kulturní památkou.

Vnuk Viléma z Pernštejna Jaroslav nemohl udržet panství zatížené hospodářským podnikáním a zejména půjčkami císaři, který své dluhy nesplácel. A tak roku 1560 prodal panství právě císaři Ferdinandovi I. Bohdaneč se tak stává královským komorním městem. Královské panství však městu nepřináší velký rozkvět. Rybníky, které byly hospodářskou základnou panství, jsou postupně rušeny. Z původních 332 je jich v roce 1651 jen 262, v roce 1743 pak 157 a v roce 1802 pouze 82. Na vysušených rybnících se zemědělsky hospodaří, zčásti jsou zalesněny. Dnes o slavné minulosti pernštejnského rybníkářství vypravují jen zbytky hrází.

Pozdější požáry setřely renesanční tvář města. Zejména velký požár v roce 1772, při němž shořelo 78 domů, radnice, pivovar i kostelní věž. Cholerová epidemie dokonala dílo zhouby a rozvoj města byl nadlouho zastaven. Bohdaneč zůstal malým neznámým městečkem zemědělského charakteru, daleko od dopravních spojů. Důležitým mezníkem bylo založení slatinných lázní na konci 90. let 19. století. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Lázně Bohdaneč (město) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)