Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jeníkovice (obec) [7249]



Obec leží na okraji táhlého návrší, pod kterým protéká Jeníkovický potok a vede železniční trať z Přelouče do Heřmanova městce a Práchovic se zastávkou Jeníkovice. Obcí prochází silnice třetí třídy od obce Choltice směr obec Jezbořice a odbočkou do obce Nákle. Táhlé jeníkovické návrší uzavírá na západě Jánský kopec s nadmořskou výškou 265,7 m   a na východě kopec Chrást s nadmořskou výškou 283 m. 

Kdo jel již někdy lokálkou z Heřmanova Městce do Přelouče, byl před stanicí choltickou jistě překvapen krásným pohledem na osadu, která leží v romantickém kraji planiny Jeníkovické, zakončené strání místy dosti příkrou a holou, nad potokem Načešickým, čili Nákelkou a dolním Zlatotokem sady a lesy pokrytou.

Je to osada Jeníkovice.

Vesnička stojí na okraji táhlého návrší, po němž vede okresní silnice souběžně s potokem Nákelkou na východ k obci Jezbořice a na západ k obci Choltice. Domky, chalupy a četné novostavby vedou po obou stranách silnice zdobené z jedné řady řadou lip. Některá jeníkovická stavení byla zbudována z cihel, které si stavějící sám vyrobil z hlíny.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jeníkovice (obec) Hradec Králové
obec, osada Jeníkovice (obec) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)