Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Choteč (obec) [7241]



Původ jména naší obce je udáván podobou osobního jména Chodec. Lidově Choč je staženinou.

Obec byla osídlena již v dobách prehistorických. Svědčí o tom prehistorické hroby nalezené v této lokalitě.

První písemné zmínky o Chotči spadají do devadesátých let 14. století. V roce 1394 prodal Čeněk z Chodče část svého majetku sezemickému klášteru a v roce 1407 totéž učinil i Martin z Chodče. Po zániku kláštera v roce 1421 připadla část obce Bořkovi z Miletína a na konci 15. století se stala součástí panství Pernštejnů.

Druhá část obce měnila majitele a roku 1551 tento díl prodal markvart slepotický se sousední obcí Časy Pernštejnům a tím byla obec spojena v jednom panství. Na konci 16. století čítala Choteč 16 usedlostí.

V současné době žije v obci Chotěč 327 obyvatel (stav k 1.1. 2011). Naše vesnice je již několik let kompletně plynofikovaná, ještě déle zde funguje vodovod, povrchová kanalizace.

V Chotči vyvíjejí svou činnost dva dobrovolné spolky. Jedná se o myslivecké sdružení a sbor dobrovolných hasičů. Kromě vlastních aktivit se oba významně podílí na společenském dění v obci.

V naši obci je také kroužek cvičení dětí. Do kroužku chodí děti ve věku 1 - 12 let. Děti mohou navštěvovat také tvoření. Maminky, které tyto aktivity zcela dobrovolně vykonávají připravují také pro děti spoustu kulturních akcí a v poslední době obohatily výrazně kulturní život v naší obci.

Společenským a kulturním centrem a bez přehánění i chloubou obce je místní restaurace a její zmodernizovaný sál i na něj navazující  sportovní zařízení. To dává obyvatelům  možnost věnovat se tělovýchově i v zimních měsících. V sále se každoročně koná několik plesů a je i častým místem svatebních hostin novomanželských párů ze širokého okolí.  Restaurace nabízí v pracovní dny několik hotových jídel a o víkendech zde funguje minutková kuchyně.

V Chotči funguje i prodejna smíšeného zboží. Obchod v obci usnadňuje nákup potravin a ostatního zboží hlavně důchodcům a obyvatelům, kteří nedojíždějí za prací.

Drobnými vylepšeními prošel v poslední době i interiér obecního úřadu.

Obyvatelé obce mohou využívat služeb obecní knihovny, která sídlí v budově OÚ. Díky spolupráci s knihovnou v Holicích může  plnit i náročná čtenářská přání. V naší knihovně také pro veřejnost funguje počítač s přístupem na internet. V současné době je zde přihlášeno 64 čtenářů, z nichž je přibližně 30 aktivních.

V letních měsících se sportovní a některé společenské akce odehrávají na chotečské baště. Srub s posezením dává možnost nabídnout účastníkům i základní občerstvení.

Dopravní obslužnost by naší obci mohly závidět i sídelní jednotky s několikanásobně vyšším počtem obyvatel. Vždyť Chotčí denně projíždí až 20 spojů ve směru na Pardubice a srovnatelný počet opačným směrem do Holic. Přes Holice se pak dá některými spoji bez přestupu pokračovat až na Horní Jelení, do Rychnova n. Kněžnou, Žamberka, Vysokého Mýta nebo Chocně.

V blízké době by mělo dojít k výstavbě dalšího úseku cyklistické stezky. Ta vede z Pardubic, s krátkým přerušením v Sezemicích, podél silnice směřující na Rokytno. V současné době stezka končí u odbočky na Choteč v místě zvaném "suška".  Stezka je v současné době dokončena v obci.

V budoucnosti by měla její výstavba pokračovat ve dvou směrech. Jednak dále podél zmíněné silnice na Rokytno (směr Orlické hory) a od "sušky" má další větev vést přes naši obec a dále přes Ředice až do Holic. Prodloužení stezky zvýší bezpečnost rekreačních cyklistů a hlavně místních obyvatel využívajících kola i k dopravě za prací.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Choteč (obec) Jičín
obec, osada Choteč (obec) Pardubice
obec, osada Choteč (obec) Praha-západ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)