Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Václavovice (obec) [7209]



Obec Václavovice se nachází v kraji Moravskoslezském, v severním výběžku okresu Frýdek-Místek, nedaleko tří velkých měst, Ostravy, Havířova a Frýdku-Místku.
Správní území obce má výměru 567 ha. Obec má 1538 obyvatel.

Historie obce
V roce 1302 byl na přání biskupa vratislavského Jindřicha z Vrbna vypracován těšínským arcibiskupem seznam osad a obcí. Bylo to za panování krále Václava II. a název obce je v úzké souvislosti s jeho jménem. V seznamu jsou uvedeny kromě jiných Sedliště, Šenov, Staré Město, ale i osada se jménem Wenceslawitz. Tento název se pozměňoval, ale základ Václavova jména zůstal až do dnešních dnů. Ze starobylého názvu obce Václavovice - "Wenceslavowitz" lze však usuzovat, že osada předcházející obci existovala již koncem 13. století. Jméno vesnice je odvozeno od jejího prvního držitele, Václava, či Věnceslava.

Začátkem 15. století drží Václavovice pánové z Wolfenberka na Paskově, pak jsou součástí polskoostravského (slezskoostravského) panství pánů z Tvorkova. Přechodně se stává jejich držitelem bývalý husitský hejtman Jan Čapek ze Sán, pán na Ostravě. Dále drží Václavovice s Řepištěmi Rucčí z Rudz.

Koncem století šestnáctého a v sedmnáctém století tvoří Václavovice společně s Horní Datyní samostatný statek Sobků z Kornic. Od počátku století osmnáctého jsou začleněny do šenovského panství Skrbenských z Hříště na Šenově, v němž zůstávají až do poloviny století devatenáctého. V r. 1867 kupuje velkostatek hraběnka Fatoni von Hein, která jej po krátkém držení prodává hraběti Jindřichu Larisch-Mönnichovi.

Obyvatelstvo této části Těšínska bylo historickým vývojem značně smíšené. Koncem 19. století a v době vzniku Československé republiky se však většina obyvatel Václavovic hlásí k české národnosti. V r. 1876 je v obci otevřena obecní škola. S nárůstem obyvatel přistupuje obec k výstavbě "nové" školy v r. 1904.

Památky, kultura a sport
K historickým památkám patří kaple, kříž, chráněný zvon, k novodobým patří kostel sv. Václava z roku 2001.
Kulturní život podporuje místní knihovna a divadelní soubor Propadlo.

Život sportovní probíhá na travnatém fotbalovém hřišti a v TJ Sokolu a na koupališti, které je mimo provoz.

Posezení a občerstvení poskytne restaurace Čepaník, Nagano, U Tilarů a restaurace U koupaliště.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Václavovice (obec) Ostrava-město
obec, osada Václavovice (část obce) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)