Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Proskovice (městská část) [7200]



První písemná zpráva o Proskovicích pochází z roku 1394. Ve svém příspěvku "Středověké osídlení levobřežního Ostravska", který vyšel ve sborníku Ostrava 14, dokazuje historik Jaroslav Bakala, proč se tato první písemná zmínka datuje rokem 1394 a nikoliv 1389, jak se často uvádí ve starší literatuře.

Se jménem vesnice PROSKOVICE se poprvé setkáváme v druhém nejstarším seznamu statků a lén biskupství olomouckého, zahrnujícím léta 1389-1396. Mezi záznamy z let 1394-1395 se objevuje latinská věta, že Pert Meisner, rytíř, drží vesnici Velký Petřvald, Malý Petřvald a Proskovice (Proskowicz).

Název Obce Proskovice pochází od osobního jména Prosek a existuje domněnka, že se jednalo o lokátora (t.j. zakladatele vsi), který byl českého původu.

O názvu a založení Proskovic existuje také pověst, která tvrdí toto (uvedeno v místním nářečí):
Na kopcu, tam, kaj něska vedě cesta z Proskovic do Krmelina, byval ovčak Matěj. Měl skromnu dřevjanu chalupu, stado ovci a 9 synu. Synci už dorastali a bylo třeba se o ně postarať. Tuž nězbylo Matějovi nic ineho než zajsť do Stare Vsi na zamek poprosiť pana, aby jim dovolil prosekať kus lesa a synkum tam postaviť chalupy, založiť vlastni hospo­ dařstvi. Staroveský pán Matějovi povolil. Temu, že Matěj prosil a ze synkami prosekavali les, pomenovali tu malu osadu Prosekovice.

V pozdější době se -e- z názvu vytratilo a zůstali Proskovice. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Proskovice (městská část) Ostrava-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)