Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Záboří (obec) [7147]



První souvislé osidlování a kolonizace v širším okolí Blatné probíhá od 7. stol. př.n.l.. Kolem 2. století př.n.l. se Keltové začínají zajímat o tuhu a zlato na Blatensku, jak potvrzují archeologické nálezy z vykopávek v okolních obcích kolem Záboří (Vrbno, Kadov, Pole atd.). Poslední archeologické nálezy byly zaznamenány v roce 1997 v obci Bezdědovice – asi 10 km od Záboří za Blatnou. Byly zde nalezeny železné předměty z pozdní doby Laténské.

Koncem 7. století přicházejí na Blatensko slovanské kmeny a Pootaví i Blatensko bylo již hustě osídleno. V této hradištní době mohla být založena osada Zábořská. První písemná zpráva o Záboří se týká darovací listiny Přemysla I. klášteru dominikánek při kostele sv. Jiří na Hradě pražském v r. 1198, kde jsou jmenovány kromě Záboří i jiné osady (Pole, Lažánky, Bratronice apod). V r.1228 prokazatelně již Záboří patří klášteru sv. Jiří, který v r. 1305 celý majetek prodává jistému Koldovi „ pro přílišnou vzdálenost od kláštera“ (viz. opis latinsky psané prodejní smlouvy v obecní kronice).

V 9. až 11. století mohla být postavena i Zábořská tvrz. Zde sídlili mnozí vladykové Záborští. Až do r. 1622 patřil statek Zábořský s tvrzí ke Kadovu. Pak získal Záboří Vojtěch Beneda z Nečtin, který po své smrti odkázal majetek manželce Anně Marii, rozené Vratislslavové z Mirovic a dětem Mikuláše Alše ze Rzavého. Tento celý majetek a statek Záboří s mlýnem v Kuši, Blatenkou a mlýnem Lhotka byl prodán 19.5.1622 Alšovi Ferdinandovi Vratislavovi z Mitrovic, který koupený statek Zábořský i s tvrzí připojil ke Lnářům, k nimž náležel až do r.1850.

Tvrz byla kamenná a krytá šindelem jako většina tvrzí v okolních osadách v té době. Ve druhé polovině 18. stol. byla přebudována na sýpku, stejně jako některé jiné tvrze v okolí (např. Kadov). Od r. 1945 je v soukromých rukou. S pomocí památkové péče byla v minulých letech tvrz opravena a na jižní stěnu přimalovány sluneční hodiny.

Obci Záboří vévodí na kopci ve výšce 561 m n.m. kostel sv. Petra a Pavla. Původně románský, později gotický kostel byl zřejmě postaven již za doby vlastnictví osady Zábořské ženským klášterem sv. Jiří na Hradě pražském v první polovině 13.stol. Možná již dříve, neboť bylo zvykem klášterů jako vlastníků budovat kostely. Písemný doklad o existenci uvedeného kostela pochází z r. 1305 a nalézá se v archivu kláštera sv. Jiří. Raně gotický kostel byl rozšířen o boční lodě roku 1607 a vnitřní zařízení v r.1713.

Ke kostelu byla v r. 1728 v barokním slohu přistavěna fara z kamene, krytá šindelem. Od fary nahoru ke kostelu byly zhotoveny kamenné schody /32 ks/ v roce 1732 rovněž v barokním slohu. Původní dřevěná zvonice po vyhoření někdy koncem 16. stol. byla znovu postavena z kamene a v r. 1713 vedle zvonice byla současně s ní postavena barokní brána, vedoucí na hřbitov kolem kostela. Hřbitov byl uzavřen v r. 1873. Fara však již existovala ve 13 . - 14. století. Nový hřbitov byl vysvěcen v roce 1873. Před farou byla v r. 1726 postavena kaple se sochou Panny Marie Bolestné. Místo kaple na jejím zbytku byla v r.1862 postavena socha Panny Marie Bolestné. V r. 1840 byla na návsi postavena jiná kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého. Za obci Záboří směrem na Čečelovice byla v téže době postavena kaple sv. Vavřince v blízkosti nového hřbitova. U cesty na Čečelovice po pravé straně postavena v r. 1707 „morová kaplička“, neboť v té době řádil v celé Evropě mor a v Záboří zemřelo 90 obyvatel, kteří byli pochování na poli.

V katastru obce se nachází řada rybníků a rybníčků, původně státního rybářství Blatná. Po roce 1990 v soukromých rukou. V samotné obci je rybník Louže, Pátek, Obecní na Průhonu. Dále byla v Záboří jako jedna z prvních za Rakouska – Uherska zřízena poštovna v r.1904 a první poštmistrová byla panská paní Prokopcová. Pošta se nacházela ve Lnářském hostinci. V roce 1926 byla přestěhována do hostince p. Slaniny zvané „Na sále“. Přes osadu Záboří již v 10 – 11. století vedla tzv. Březnická stezka zvaná „Vintířova“ a to z Dobré vody na Šumavě kolem hradu Práchně podél Otavy do Horažďovic, dále k Blatné přes Záboří, kde se křížila s „Vimperskou“ větví zlaté stezky z Prachatic přes Vodňany a Písek na sever k Praze. Vintířova stezka pokračovala přes Březnici rovněž ku Praze.

Jedna z prvních škol na Blatensku byla postavena v Záboří již v r. 1636, po jejím vyhoření postavena v r. 1862 na svahu pod kostelem jiná škola, rozšířena v r. 1872, nazývaná jako stará škola, objekt je dnes v soukromém vlastnictví.

V r.1888 byl jako jeden z prvních na Blatensku založen místní dobrovolný požární sbor s vedením (celkem 59 členný), při této dlouholeté tradici je velmi činný i v současnosti. V r. 1957 bylo založeno Jednotné zemědělské družstvo - první předsedou se stal p. Josef Antony. Zemědělské družstvo hospodaří dodnes.

Následující léta se nesou v duchu výstavby nových bytových jednotek, ale i zařízení sloužících každodenním potřebám obyvatel. V šedesátých letech byl postaven nový školní pavilon (dnes mateřská škola a dílny ZŠ), požární nádrž "Louže" uprostřed obce a nový kravín stále se rozrůstajícího JZD. V letech sedmdesátých byly vybudovány nové bytovky na pahorku, zprovozněna nová školní kuchyně a jídelna, sportovcům začala sloužit sportovní hala, lidem začStavba nové restaurace na Pahorkualy sloužit nová pošta, holičství, zdravotní středisko, prodejna potravin i restaurace. Místní národní výbor se z fary stěhuje do nové budovy, kterou sdílí společně s hasiči. Nevyhovující stav školy (hygienické podmínky, málo učeben) vedl ke stavbě nové budovy v těsné blízkosti sportovní haly. Vyměřovací práce začaly v listopadu 1985 a budova byla slavnostně otevřena 4. listopadu 1988. Školní jídelna byla zkolaudována až o tři roky později v květnu 1991. Všechny tři budovy byly navzájem propojeny, čímž odpadlo dřívější složité přecházení mezi jednotlivými částmi školy. Se začátkem nového tisíciletí byla v obci zahájena stavba plynofikace, která začala občanům sloužit v roce 2002. V roce 2005 vzniklo za sportovní halou víceúčelové sportovní hřiště, které slouží nejenom členům místní TJ, ale také škole a sportuchtivé veřejnosti. V současné době dochází díky dotacím k obnově vozovek v obci a okolí, rozšiřování a rekonstrukci infrastruktury a výstavbě nových rodinných domů. V obci Záboří jsou vedeny celkem tři kroniky ( obecní, školní a hasičská), které jsou neustále doplňovány.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Záboří (obec) České Budějovice
obec, osada Záboří nad Labem (obec) Kutná Hora
obec, osada Záboří (obec) Strakonice
obec, osada Záboří (část obce) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)