Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Úlehle (obec) [7138]



Vesnička Úlehle leží v průměrné výšce 512 m.n.m. Katastrální výměra obce je 656 ha, z toho je 29% orná půda, 33% lesy a zbytek jsou louky a zastavěné pozemky.Obec se rozkládá v Jihočeském kraji asi 8 kilometrů jihozápadně od města Strakonice.

V Úlehli žije trvale 48 obyvatel. Úlehle se dále dělí na 3 části - Úlehle, Radkovice a Švýcarova Lhota. Radkovice leží jeden kilometr na jihozápad od Úlehle ve výšce zhruba 500 m.n.m. a trvale zde žije 35 obyvatel. Vesničkou protéká Nihošovický potok. Švýcarova Lhota se nachází asi dva kilometry severně od Úlehle ve výšce kolem 600 m.n.m. a žije zde 24 obyvatel. Poblíž se Švýcarovy Lhoty se nachází volně přístupná rozhledna (2008) a místní dolmen. 

Historie obce

První zmínka o obci pochází z historických pramenů v roce 1318. V té době byla obec nazývána Aulehle a nebo Oulehle. Další záznam pochází z roku 1924, kdy byla obec přejmenována na Úlehli. 

V roce 1956 byl do obce zaveden elektrický proud a o rok později zde vzniklo JZD. Patřili do něj obce Úlehle a Radkovice. V roce 1961 se připojl Jetišov. Následujícího roku se připojili Nihošovice a Němětice a JZD se přejmenovalo na JZD Němětice. Nyní se jedná o ZOD Němětice. 

Místní obecní úřad by založen v roce 1960, společně s obcemi Švejcarova Lhota, Radkovice a Jetišov. V roce 1973 se Obecní úřad přesunul do Nihošovic, a byl obnoven v roce 1991, kdy se obce rozdělili. 

V září 1970 byla zahájena stavba požární zbrojnice, která je dodnes využívána ke svému účelu a navíc zde sídlí obecní úřad, lidová knihovna s internetem, Czech Point a ČSŽ, který byl založen v roce 1974. Roku 1975 se na návsi z malého rybníčku vybudovala požární nádrž. 

V roce 2000 se nad obcí postavil obecní rybník. Roku 2006 byl do obce zaveden zemní plyn a o rok později obec zřídila Wi-Fi připojení k internetu. Následující rok se na kopci Kbíl u obce Švejcarova Lhota vztyčila rozhledna s vysílačem. V roce 2010 byla zrenovována kaplička v Úlehli na návsi, která dostala i novou věž. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Úlehle (obec) Strakonice
obec, osada Úlehle (část obce) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)