Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rovná (obec) [7119]



Obec Rovná se rozkládá 5 km severovýchodně od Strakonic v nadmořské výšce kolem 410 m. Jméno vzniklo z adjektiva rovný či přímý, avšak okolí obce tvoří několik kopců. Severním směrem leží Chlum (543 m n.m.), severozápadním směrem pak vápencový vrch Zbuš (449 m n.m.) a vrch Sedlina (479 m n.m.) a západním směrem vrch Jaslov (521 m n.m.) a Ostrý (522 m n.m.).

První zmínky o obci se datují k roku 1319. Tehdy šlo o sídlo Hroznaty z Rovné (Hroznata de Rownych), které mělo patrně charakter dvorce (v historických pramenech není žádných zpráv o možné tvrzi) a zaniklo ještě ve 14. století. V roce 1414 patřila část obce k Domanicím u Radomyšle. V roce 1454 vznikala ves z části Vlhlav, když později v letech 1528 – 1553 patřila tato část k Řepici, jinou část obce v 16. století vlastnily Strakonice a později také Štěkeň.

Dávno před tím, v 5. století před Kristem, přišla do Čech hallstattská kultura nazývaná podle velkého pohřebiště v Hallstattu v Horním Rakousku. V této době charakterizované šperky, zbraněmi i keramikou bylo téměř celé strakonicko osídleno mohylovým kmenem, který u nás zanechal hojně mohyl i osad a hradiště. Mohyly se nachází také u Rovné, jedna mohyla v Sedlině (v ní hallstattské rastrované i mřížkované turbany) a dále slehlá mohyla v severním cípu Sedliny. U nedaleké obce Rohozná jsou pak tři mohyly v lese Chlum a jedna jižně ode vsi. Poblíž obce Rovná bylo hallstattské sídliště a knovízská osada a ploché žárové hroby této kultury. Starší část osady nazývaná v Lemúzích je podle názoru archeologa Bedřicha Dubského jednou z nejstarších slovanských osad na Strakonicku.
Na rozlehlé návsi se nachází sportovní a dětské hřiště, požární nádrž a dva parky se vzrostlou zelení. V jednom z nich, ve východní části návsi, lze spatřit pomník k uctění památky obětí I. Světové války. V prostoru sportovního hřiště pak stojí kaple sv. Kříže z roku 1717, jejíž stěny jsou uvnitř členěny pilastry, a kříž u kaple z roku 1850. Po obvodu návsi jsou kromě rodinných domů a zemědělských usedlostí umístěny budovy základní občanské vybavenosti, jako obecní úřad s obecní knihovnou a veřejným internetem, Obecní hospoda a obchod se základním zbožím denní potřeby. Naproti hospodě na severní straně návsi stojí zemědělská usedlost čp. 26 z roku 1852 se štítem z lidového baroka a klenutou komorou, která sloužila jako kuchyně, a světnicí s trámovým záklopným stropem. Při výjezdu z obce na Řepici míjíme stará boží muka.

V blízkosti obce se nachází Národní přírodní památka Rovná o výměře 3,8 ha vyhlášená roku 1972. Ta se na severozápadním břehu Rovenského rybníka rozkládá na území louky, kde lze v jarním období spatřit kvetoucí, kriticky ohrožený druh hořce jarního (Gentiana verna). Ještě začátkem 80. let 20. století bylo v lokalitě odhadováno na 500 kvetoucích hořců, v současnosti již přežívá pouze pár jedinců. Ve vlhkých částech louky se vyskytují např. ostřice Davallova, Hartmanova, latnatá, obecná, bleší, prstnatec májový, kozlík dvoudomý a v nedávné době zde bylo nalezeno několik druhů „bahenních“ pampelišek (bavorská, bahenní, husí, chudolaločnatá, domácí).

Druhou zajímavostí z rostlinné říše je v Jižních Čechách jediné naleziště vstavače bledého (Orchis pallens) na vrchu Sedlina. Také tato lokalita je chráněna státem a byla vyhlášena jako Přírodní památka Sedlina. Cestou z obce k tomuto území si lze povšimnout opuštěného vápencového lomu ve vrchu Zbuš. Stavební a technickou zajímavostí jsou dvě vápenné pece. Jedná se kamenné věže zapuštěné do meze nedaleko lomu a obsypané zeminou. Jejich stěny jsou z kamene pokrytého červenou pálenou struskou. V dolní části pece je pak klenutý vybírací otvor z červených cihel. Tyto pece pracovaly asi tak, že se do nich navrstvilo horem dřevo nebo uhlí. Na to se potom nasypal vápenec, pak se znovu dalo dřevo a znovu vápenec a vše se opakovalo. Vápenec se v žárovém pásmu rozkládal na hašené vápno (CaO) a kysličník uhličitý (CO2). Spodem pece se pak vháněl vzduch a vybíralo vypálené vápno.
V obci aktivně působí několik dobrovolných organizací. Nejstarší z nich je Sbor dobrovolných hasičů Rovná, který byl založen obcí již v roce 1902. Dále se lze v obci setkat s aktivitami Českého svazu žen v Rovné. K tradičním akcím konaným pod záštitou tohoto svazu patří Masopustní průvod, pálení čarodějnic či pořádání zábavných akcí pro děti. Další organizací je Myslivecké sdružení RADOST Rovná, s jehož činností se setkáváme nejen v přírodě, ale i při pořádání již tradiční zábavné akce Poslední leč.

Z tohoto místa na návsi obce Rovná se lze vydat pěšky i na kole ve stopách cyklotrasy Strakonice – Písek č. 1260 vedoucí ze Strakonic přes Řepici a Rovnou, kde dále ve východní části obce navazuje polní cesta k lesu Chlum, která se v polovině vzdálenosti mezi obcí a lesem rozbočuje a pokračuje do prava směrem na obce Rohozná, Osek, Jemnice, Petrovice a Brloh.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rovná (obec) Strakonice
obec, osada Rovná (obec) Pelhřimov
obec, osada Rovná (obec) Sokolov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)