Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pohorovice (obec) [7109]



Obec Pohorovice – Kloub je spojení dvou obcí, které mají jak mnohaletou společnou historii,  tak i každá vlastní, kdy několikrát v průběhu staletí kráčely tyto obce vlastní cestou.  V současnosti první známou oficiální písemnou zmínkou o obcích je…  Rok 1227 – Pohorovice.  Rok 1336 – Kloub, kdy král Jan Lucemburský udělil Vodňanům privilegium s darem poloviny  Kloubu. Tedy jisté je, že samotný Kloub je mnohem starší. Dokonce ve školní kronice obce  Heřmaň se nachází písemná zmínka roku 1254. 

Existence samotných obcí je ale mnohem starší, datující se zhruba k 8 až 9.století a samotné  osídlení daného území je z období Keltského, od 7.století před naším letopočtem, až zhruba do  příchodu Slovanů, kol 6.století našeho letopočtu, kdy se zde nacházela Keltská osada v oblasti  Radan. 

O období mezi roky 1227 až rokem 1700 se mnoho informací o životě v těchto obcích  nedochovalo. Avšak několik zajímavých informací existuje. Například z počátku doby  husitství, kdy v roce 1416 byla přepadena a vypálena písecká fara, je uvedeno v seznamu  útočníků také několik obyvatel Kloubu. Obě obce byly také součástí sítě cest nazývaných  Zlatá stezka, kdy jedna její větev procházela přímo přes tyto obce.  Roku 1700 se stal Kloub součástí Pohorovic a kolem roku 1800 se také připojila obec Křtětice,  kdy tvořily svazek tří spojených obcí, až do roku 1870. V tomto roce se oddělila obec Křtětice,  ale Pohorovice a Kloub nadále tvořily spojený spolek s osadou Radany a to až do roku 1931,  kdy byly rozděleny a každá obec se stala samostatnou. 

V roce 1957 bylo v Kloubě založeno JZD a bylo rozhodnuto o znovu sloučení těchto obcí,  kdy se úředně označovaly jako obec Kloub a část Pohorovice. Později, kolem roku 1963 byl  Kloub i Pohorovice spojeny opět s obcí Křtětice, kdy ovšem došlo k tomu, že tato obec převzala  celkovou správu a tedy se jak Kloub, tak Pohorovice staly pouhou součástí Křtětic, což byla  pro obě obce velmi nepříznivá doba, kdy mnohé v nich upadlo, zvláště pak obyvatelstvo, které  zažilo dvě velké doby úpadku a to roku 1948 a následně mezi roky 1963 až 1970.  Po revoluci, roku 1990 se oběma obcím podařilo získat opět vlastní samosprávu, kdy došlo ke  spojení obcí pod správou Pohorovic a obce vystupují pod neoficiální názvem jako obec  Pohorovice – Kloub a oficiálním, obec Pohorovice s částí Kloub a osadou Radany. Získání samosprávy obcím v mnohém pomohlo a společně tak žijí v poklidném svazku a postupném  růstu i zlepšování životních podmínek pro místí obyvatele, ať v oblasti bydlení či kultury, až  do dnešních dnů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pohorovice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)