Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lažánky(obec) [7083]



Obec Lažánky leží v malebné pahorkovité krajině v Jihočeském kraji, v okrese Strakonice v nadmořské výšce 529 m. Nejbližším větším městem je 5 km vzdálená Blatná. K obci přináleží rekreační chatová oblast Lomec a Ostrý. Okolí obce je vhodné k rekreaci (rybníky) a také k cykloturistice. Původ obce sahá až do 13. století, kdy přináležela ke klášteru svatojiřskému v Praze. Další zmínky pocházejí pak až z let 1567, 1695 a následujících. V roce 1770 měly Lažánky 16 čísel, v roce 1910 již 36 čísel a žily zde dvě stovky obyvatel. V současné době zde trvale bydlí 84 obyvatel a s novou zástavbou má obec 45 čísel.

V roce 1990 se obec, do té doby přidružená k vedlejší obci Záboří, osamostatnila. V obci Záboří funguje mateřská a základní škola i pro děti z Lažánek. V obci sídlí Zemědělské družstvo, je zde obecní hospoda a v současnosti zde probíhá i nová výstavba rodinných domů. V nedávné minulosti se zde vybudoval obecní vodovod, kanalizace a proběhla zde plynofikace.

O hladký chod obce se stará 7 členné obecní zastupitelstvo včele se starostou Josefem Sedláčkem a místostarostou Josefem Kovářem. Významnou měrou se na chodu obce a na jejím společensko-kulturním dění podílí Sbor dobrovolných hasičů (založen r. 1888). Hasiči jsou spolupořadateli požárních soutěží, zábav, dětských dnů, mikulášské, úprav vzhledu obce společně s místními ženami a občany Lažánek.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lažánky (obec) Brno-venkov
obec, osada Lažánky(obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)