Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kadov (obec) [7071]



Obec leží na táhlém hřbetu 511 m vysokém. V obci spojuje se silnice blatenská spolu se silnicí do Horažďovic, 9 km jz. od Blatné. Ve 14. století stávala zde tvrz, na níž sídleli vladykové z Kadova, jako Vintíř a Jaroslav r. 1362, Vintíř a Jan Šelmber 1380, a r. 1395 vdova jeho Markéta. Poslední z toho rodu byl Zdeslav r. 1428. V 15. stol. náležel Kadov vladykům z Lukavice.

Roku 1517 dostal se v majetek Zabořských z Brloha, jimž pak více jak sto let náležel. Roku 1650 prodán Kadov Janu Měsíčkovi z Výškova, jehož syn Karel prodal otcovský statek r. 1670 Kateřině hraběnce Khunové, rozené Vrábské, a po její smrti r. 1677 koupil Kadov Jiří Vojtěch Janovský z Janovic, načež připojen k Bezděkovu a s ním dostal se ke Lnářům r. 1682. Zdejší tvrz, vystavěná někdy ku konci 16. století rytíři Zabořskými, byla potom opuštěna a v sýpku proměněna, kterou na počátku 19. století koupily obce panství lnářského a učiněna z ní kontribučenská sýpka. Západní křídlo má dosud zachovalé štíty renaisanční a arkýř, jakož i tři vysoké sklepy na kámen klenuté. Dvůr při tvrzi zrušen a pole k sousedním dvorům panským připojena.

Při tvrzi býval též pivovar a zahrada se vzácnými druhy květin a stromů. Příkopy osázeny zvláštním druhem lip, jichž listy podobné zlatokorunským podobaly prý se kněžským kvadrátkům. Byly v r. 1749 vykáceny. Když zavítáte do krajiny okolí Kadova, překvapí vás svou malebností a přirozeností. Jedná se o krajinu pahorkatou, členitou, turisticky vyhledávanou, která již tvoří přirozené propojení se Šumavou. Právě pro výskyt velikých žulových balvanů nemohlo dojít k velkému scelení polí a luk, tak jak to můžeme vidět na jiných místech naší republiky. Díky tomuto „obtížnému“ terénu se zachovala spousta lesíků, vršíků, remízků a cest, které dodávají krajině osobitý vzhled a kde se zachovalo mnoho přírodních zajímavostí. Taková krajina je pak vhodná a také hojně využívaná k aktivnímu odpočinku.

V takto „zachované“ přírodě můžeme najít obrovské druhové zastoupení hmyzu, savců, ptactva, ale v neposlední řadě i rostlin či rostlinných společenstev. Některé úseky jsou proto chráněny jako přírodní reservace. K obci Kadov jsou přidružené i osady Lnářský Málkov, Mračov, Pole a Vrbno, které jsou vzájemně turisticky propojené, mají mnohdy společnou historii. Nádherná příroda obklopuje celou oblast.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kadov (obec) Strakonice
obec, osada Kadov (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Kadov (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)