Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hornosín (obec) [7063]



Hornosín, vesnice v okrese Strakonickém, dle Palackého Horusín, staročesky Horasín, prý má jméno od hory Hornosínské, vypínající se nad obcí do výše 438 m nad mořem. První zmínka o obci pochází z období kolem roku 1318, kdy ves patřila Hynku z Vlašimi. V 16. století byla rozdělena ves na dvě nestejné části. Roku 1510 patřila jedna část k Bělčicím, a to Běšínům z Běšín. Roku 1528 se stal Hornosín samostatným statkem. Roku 1602 byla tato část připojena ke Lnářům. Druhá část náležela ke Hvožďanům. Roku 1666 byla tato část přikoupena se statkem hvožďanským ke Lnářům a od té doby celá obec patří k panství lnářskému. Roku 1750 vyhořela celá obec až na 4 obydlí. Správu obce vedl rychtář, dosazený vrchností. Odznakem jeho pravomoci bylo tzv. právo rychtářské, šlo o krátkou dřevěnou hůl. Rychtářské právo obce Hornosín bylo v r. 1924 věnováno okresnímu muzeu v Blatné.  

Jako všude jinde, museli i v dřívějších dobách sedláci z Hornosína vykonávati zdarma práce na pozemcích své vrchnosti, a to na panství Lnářském. Robota byla postupně zvyšována, až kolem roku 1680 dostoupila takové míry, že poddaní počali se v celých Čechách bouřiti. I na panství Lnářském povstala vzpoura, které se i sedláci z Hornosína zúčastnili. Vzpoura tato však byla vojskem potlačena a její původci tvrdě potrestáni. Mezi nimi byl i náš rychtář Holý, který na zámku ve Lnářích dostal trest 50 ran holí a brzo na to zemřel (1738). Další velké povstání bylo na panství Lnářském i v roce 1771, to bylo vojskem opět potlačeno. Lid z celého panství se rozutekl po lesích a 14 dní domů nešli. Po vsích byli vojáci a koho chytili, ten byl bit. Radostnou událostí bylo pro sedláky zrušení roboty roku 1848. Poznamenati dlužno, že jeden z drábů panství Lnářského, který často poddané holí tloukl, byl po zrušení roboty z panských služeb propuštěn a v naší obci jako žebrák o almužnu prosil.                                                      

Před rokem 1914 bylo ovzduší v Evropě naplněno politickými plyny. Vědělo se, že první výstřel z děla znamená počátek zápasu mezi Germány a Slovany. Když následník trůnu František Ferdinand d'Este 28. června 1914 byl po spáchání atentátu srbskými studenty Čabrinovičem a Principem usmrcen, k vypuknutí války nebylo daleko. V neděli 26. července byly vyvěšena mobilizační vyhláška, nástup záložníků mladších 39 let do 24 hodin. Zajímavé bylo, že při vypuknutí války nebyly potraviny o mnoho zdraženy. Husy nabízeli za 2 K a nebyli kupci. Rok nato již začala být o potraviny nouze. Byly zavedeny lístky, bez kterých nebylo možno zboží koupit, tzv. chlebenky, kávenky, cukřenky atd. Není divu, že si občané dělali tajné zásoby na různých místech. I přes zákazy a tresty se mlelo obilí načerno. Přibývaly další omezení a zákazy; cukřenka 1 kg na měsíc na osobu, brambory 1,5 kg na týden, tři bezmasé dny v týdnu, 1 litr piva na den. V roce 1916 byl zaveden letní čas. Byli jmenováni komisaři, kteří dobytek po stájích vybírali a pro konzum či vojsko ho určovali. Byly snímány zvony s věží a taveny na děla. Z naší kapličky občané tajně zvony sejmuli a zakopali. V roce 1918 nastává všeobecný rozvrat. Nedostatek všeho, lichva, bylo i pozastaveno vyučování ve školách. Dne 28. října 1918 byla vyhlášena samostatnost národa. Hned následujícího dne byl zvon zpět na kapli vsazen a večer se konala na pastouškách oslava při zapálené hranici.                                                        

V letech 1940 až 1945 přichází stále nové rozkazy. Zastavení vytápění všech veřejných místností, hlavně ve školách se nemohlo v zimě vyučovat. Byl zajišťován majetek židů. V březnu 1942 byly z kapličky odebrány oba zvony. V roce 1944 začaly být shazovány letáky americkými letadly. Dne 15. prosince 1944 ráno byl zatčen bývalý starosta obce Václav Vonášek. Toho dne bylo na blatensku zatčeno dalších 15 funkcionářů. Koncem března 1945 přišlo do obce 63 německých uprchlíků,ubytovaných v obou hostincích a část i v domácnostech. V tu dobu byly zřízeny Ve stráni a v Obcinách protiletecké kryty. V sobotu 5. května se občané z rozhlasu dozvěděli o vypuknutí pražského povstání. 7. května ráno uprchlíci odcházejí. 9. května ráno do vsi přišli američtí vojáci, pro které bylo přichystáno občerstvení v hostinci. Druhý den ráno odešli. Následující den do vsi přišel oddíl Vlasovců, prchajících před ruskou armádou. 10. května byl za obcí směrem k podstráni zastřelen jeded voják, údajně z popravčí čety z Ruzyně.                                                      

V roce 2002 postihly naší oblast rozsáhlé povodně. Již druhá polovina července byla deštivá. Nejvíce srážek spadlo mezi 6. a 13. srpnem, kdy napršelo 350 mm srážek. To je množství, které běžně naprší za půl roku. Půda již nemohla přijmout další vláhu a všechna voda odtékala do rybníků a řek. V noci z 13. na 14. srpna došlo k protržení hráze rybníka Luhu. Vodní masy se daly do pohybu. Tento příval vody se vlil do Velkého Bělčického rybníka a i jeho hráz kolem druhé hodiny ráno povolila. Povodňová vlna mířila na Blatnou. U Závišína voda podemlela silnici u mostu, kde sebou strhla právě projíždějící sanitku. Po cca. 400 metrech se zachytila o stromy a trvalo několik dalších hodin, než osádka sanitky mohla být dopravena do bezpečí. Povodeň dále podemlela železniční trať a pokračovala v cestě. V Blatné došlo k protržení hráze rybníka Pustý, stržení mostu u sokolovny, zaplavení fotbalového hřiště, obchodů, provozoven a obydlí. Voda dorazila až na blatenské náměstí. Dále se v půl páté ráno protrhla hráz Metelského rybníka nad obcí. Zničeno bylo 15 domů, další byly poškozeny. V Předmíři byl stržen most a zničeny čtyři domy. Zde se utopil J. Minařík, který odmítal opustit svůj domek. Povodeň napáchala velké škody ve Lnářích a Tchořovicích, kde došlo k protržení hrází rybníků Hořejšího a Dolejšího. Tato druhá povodňová vlna dorazila do Blatné kolem osmé hodiny ráno. Ihned bylo započato s odstraňováním následků živlu. Na obnově se podílela armáda, hasiči a dobrovolníci. Bezprostředně po povodních byla v Hornosíně uspořádaná sbírka na pomoc postiženým. Celkem se sešlo 66 100 Kč a tato částka byla předána starostovi Předmíře panu Palivcovi.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hornosín (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)