Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hájek (obec) [7060]



Obec Hájek se nachází na jižním okraji okresu Strakonice v přímém sousedství okresu Prachatice.

Leží v nadmořské výšce cca 460 m n. m. na úpatí vrchoviny okolo hradu Helfenburg. Tato vrchovina tvoří krajinný předěl mezi zvlněným podhůřím Šumavy a plochou krajinou českobudějovické pánve, která zasahuje až k Vodňanům.

První písemná zpráva pochází z roku 1334.

Uspořádání zástavby v obci Hájek si z 90% zachovalo původní půdorys z doby svého historického založení ve středověku. S ohledem na to, že za historickou hranici zastavěného území obce nepokračoval další stavební vývoj, má tato obec relativně neporušené krajinné zázemí ve smyslu vyrovnaného prostředí a harmonické uspořádání zastavěných ploch, polí, luk a lesů.

Současně dochovaný urbanistický obraz obce Hájek v krajině má tudíž barokizovanou podobu jihočeských selských usedlostí. Zástavba je kompaktně uspořádána kolem velkorysé pojatého návesního prostoru otevřeného do prostorné ulicovky probíhající těžištěm zastavěného území obce.

Z  hlediska vyšší občanské vybavenosti jsou pro obec nejdůležitějším cílem města Prachatice a Vodňany, z hlediska dojížďky za prací jsou významné Vodňany a dále Protivín. Základní i mateřská škola pro obec Hájek je v Bavorově. Obec má v současné době cca 50 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hájek (obec) Strakonice
obec, osada Hájek (obec) Karlovy Vary



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)