Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » hrad, zámek, tvrz » Stonařov (zaniklá tvrz)

Stonařov (zaniklá tvrz) [6942]



Stopy kdysi velkého tvrziště se nachází na vyvýšenině v jižní části Stonařova. Dnes je na místě jeho jádra neudržovaná zahrada patřící k domu stojícímu přes cestu. Samotné situování tvrze nebylo nějak výhodné, protože celý vrchol je poměrně široký o plochý.

Příkop kolem ní proto byl podle náznaků až 30m široký. Je však také možné, že byl dvojitý, rozdělený již zaniklým valem. Náznak tohoto příkopu se zachoval na jihu a sahá až k terasní zídce vedle stojícího domu. Jádro je dnes již zmiňovanou zahradou, nachází se na něm polozapuštěný rozpadlý sklep s tvrzí však nesouvisející. Zahrada je plná kamenů, což ovšem souvisí s tím, že do konce II.světové války zde stál dům, který byl potom zbořen. Takže jakékoliv náznaky původní situace jsou dnes na povrchu zcela nečitelné.


V souvislosti se Stonařovem se v roce 1226 jmenuje Stonař, po něm Albert, který je uváděn při prodeji osady Ješkovi Schoslovi. V roce 1389 drží Stonařov Jan ze Rzavého, po něm se pak střídalo několik majitelů a roku 1480 v souvislosti se jménem Jetřicha z Prostiboře se tvrz již neuvádí. Teprve až v roce 1531 se jmenuje pustá tvrz a nová tvrz, která však již stála jinde.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)