Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rohy (kaple) [6903]



Roku 1905 byla zbořena původní dřevěná zvonička a o rok později, téměř na jejím místě byla postavená nynější kaple, nákladem 2502 K, která je dominantou obce. Kaple je zasvěcena ,,Nejsvětějšímu Srdci Páně“ a pantronce P. Marii. Nákres zhotovil Karel Kozina tesařský mistr z Velkého Meziříčí, zednické práce vedl František Janda a tesařské František Švihálek, oba z Rohů.

V průběhu let, byly prováděny opravy různého charakteru: oprava omítek, nátěry krytiny věže, později instalace elektrického zvonění, odvodnění objektu, nové žlaby, nátěry fasádních omítek venkovních i vnitřních, celková oprava křišťálového lustru včetně nových elektr. rozvodů atd. V roce 2012 proběhla celková výměna krovů a krytiny věže kaple, jelikož ta původní již vypověděla službu.

Při samotné rekonstrukci, tak jak bylo uvedeno ve starých spisech, se podařilo nalézt pečlivě uschovanou schránkou z doby výstavby (1906). Plechový tubus obsahoval listiny s odkazy, mince a medaili za zásluhy z císařských dob. Součástí našeho pokladu byl i jeden bílý penízek, který může být spojen s pověstí o pokladu, který byl nalezen u lesa Rohovec v roce 1901.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)