Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Osová (zámek) [6848]



Zámek Osová je barokní zámek Kateřiny z Walldorfu, původně středověký hrad Ronovců, Tasovců a Osovských z Doubravice, je to čtyřkřídlá budova s věží stojící na břehu rybníka. Poloha zámku je celkem romantická; objekt je však pro veřejnost uzavřen a nachází se v poměrně špatném stavu, svého času byl dokonce na prodej. 

Zámek Osová v současnosti probíhá postupnou rekonstrukcí. Hlavní budova prochází po kompletní opravě střech v roce 2008 a opravě poškozených stropů nad druhým nadzemním podlažím v roce 2009, náročným statickým zajištěním celé budovy. Po statickém zajištění piliřů vnitřní arkádové chodby na nadvoří zámku a zajištění věže v roce 2010, proběhlo v roce 2011 stažení budovy systemem předpjatých lan. Tyto komplexní statické opatření doplnilo v témže roce zhotovení rubových skořepin kleneb nad 1.NP. a lokální zpevnění některých kleneb helikálními výztužemi. V návaznosti na hlavní budovu budou též postupně opraveny menší stavby v areálu, zejména oranžerie a dřívějších zahradních staveb. V současnosti probíhá oprava vstupní budovy před zámkem. Celkovou revitalizací projde postupně i bývalý zámecký park a lesovna.

Zámecký park bude revitalizován na základě historické podoby dle dostupných historických map a podkladů. Po desítkách let zanedbávání parku byla provedena inventarizace všech dřevin nacházejících se v parku, na základě této analýzy byl zpracován projekt obnovy parku, který kromě uchování cenných dřevin doplňuje dendrologickou skladbu o nové exempáře stromů i okrasných keřů. Komponovaný parter parku bude přecházet do volnější podoby krajinářského parku, tak aby došlo k pozvolné návaznosti, na okolní výstavbou téměř nenarušené, krajinu. 

Z důvodů probíhající rekonstrukce není v současnosti zámek Osová přístupný veřejnosti. V případě vážného zájmu je možno zámek prohlédnout po předchozí domluvě.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)