Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lešná (zámek) [6769]




Zámek poblíž Valašského Meziříčí je ukázkou venkovského šlechtického sídla. Obklopen anglickým parkem se sbírkou azalek a rododendronů. Od celkové rekonstrukce v roce 2011 zámek přístupný veřejnosti. Na zámku možno zhlédnout tři stálé expozice. V průběhu roku probíhají doprovodné výstavy, kulturní akce pro veřejnost a lektorské programy pro školy.

Tvrz doložena rokem 1415. Počátkem 17. století buď za Pražmů z Bílkova, nebo za jejich nástupců Půhončích z Předmostí (od roku 1628) přestavěna v pozdně renesanční zámek. V polovině 18. století a Jana Emanuela z Lužan upraven barokně. Posledními majiteli zámku byli v letech 1887 - 1945 Kinští. V 90. letech 19. století pseudoklasicistická a pseudogotická úprava hlavního jz. průčelí.

Čtyřkřídlá budova, v nevelkém vnitřním nádvoří renesanční arkády. Hlavní průčelí pseudoklasicistické. V zámeckých pokojích barokní štuky, nástropní obrazy, unikátní dřevěná barokní podlaha.

Expozice:

1. Historické pokoje vybavené původním mobiliářem jsou rekonstrukcí dle dochovaných fotografií z přelomu 19. a 20. století.

2. Přírodovědná expozice seznamuje s využitím dřeva v historických interiérech – výrobou intarzie a různými druhy zdobení dřeva. Dále je expozice věnována historickým parkům a životu stromu.

3. Historická školní třída připomíná období, kdy na zámku sídlila měšťanská škola.

V období od 1. listopadu do 1. dubna následujícího roku je vstup možný POUZE PO PŘEDCHOZÍM OBJEDNÁNÍ.
Pokud v této době probíhají krátkodobé významné akce (adventní výstavy apod.) je provozní doba út - ne od 10 do 16 hodin.

V zámeckých prostorách se mohou konat svatební obřady a jiné společenské akce. Místnosti v přízemí zámku je možné si pronajmout ke krátkodobým akcím (přednášky, konference, školení, rauty, koncerty apod.).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)