Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Stanislava - Kunštát (kostel)

Kostel sv. Stanislava - Kunštát (kostel) [6759]

Kulturní památka (KP)

Nachází se na hlavním náměstí Krále Jiřího. Původní gotická stavba z konce 15. století byla barokně přestavěná v 17. století. Dominantou interiéru je socha patrona sv. Stanislava.

Na věži kostela jsou instalovány celkem tři zvony, z nichž nejstarší pochází z roku 1539, druhý je datován rokem 1723 a třetí pochází z konce 18. století. Je zde zachován i náhrobník Štěpána a Barbory Schmidtových, majitelů zdejšího panství z počátku 17. století.

Orientovaná podélná jednolodní stavba s odsazeným kněžištěm obdél. půdorysu, k němuž na sev. straně přiléhá “stará” sakristie, na již. straně čtyřboký útvar “nové” sakristie s oratoří v patře. K lodi obdél. půdorysu přiléhají po obou stranách čtyřboké kaple se zkosenými nárožími, v ose záp. průčelí předstupuje hranol. věž. Fasády kněžiště a lodi člení hluboké vpadlé výplně, prolomené okny s půlkruh. záklenkem. Fasády kaplí, “nové” sakristie a věže mají nárožní pilastry s římsovými hlavicemi. Okna bar. přístavků jsou shodná s okny lodi a kněžiště, ve věži malá obdél. okna s kamen. ostěním a zazděná okna s lomeným záklenkem. Okna ve zvonicovém patře věže mají půlkruh. záklenek. Hl. vstup do kostela podvěžím, zaklenutý valeně se styčnými výsečemi; z podvěží vede do patra věže kamenný portál s půlkruh. záklenkem, uzavřený jednokřídlými plátovanými dveřmi pobitými diagonálně položenými železnými pláty. Boč. portály v již. zdi lodi a v záp. průčelích boč. kaplí. Kněžiště a loď zaklenuty valeně se styčnými výsečemi mezi pasy; ty dosedají v kněžišti na pilastry, v lodi na přízední polopilíře s římsovými hlavicemi. Stará sakristie zaklenuta valeně se styčnými výsečemi, nová sakristie má placky mezi pasy, v kaplích jsou kopule na pendantivech nesených koutovými pilíři. V záp. části lodi hud. kruchta s rovným podhledem na litinových sloupech.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)