Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » hrad, zámek, tvrz » Zámek Hrušovany nad Jevišovkou (tvrz, zámek)

Zámek Hrušovany nad Jevišovkou (tvrz, zámek) [6706]

Kulturní památka (KP)

Areál raně barokního zámku ze 17. století na návrší v centru města se nachází nedaleko kostela pravděpodobně na místě bývalé tvrze. Trojkřídlá dvoupatrová budova zámku je upravená klasicistně a je obklopena parkem a hospodářským zázemím.

Empírový trojkřídlý zámek- Byl vystavěn po roce 1669 Michale Adolfem hrabětem z Althanu, ale nestejně dlouhá boční křídla a plán z roku 1710 svědčí o složitějším vývoji. Vzhedem k okrouhlému vymezení areálu a vazbě na kostel Sv. Štěpána, lze předpokládat, že stojí na místě původní tvrze. Východní část, která měla r. 1710 arkádový ochoz, je možno považovat za dílo dalších majitelů Čertorejských z Čertorej z doby po r. 1572. Dlouhé jižní křídlo stojí na šikmém soklu a výškový rozdíl mezi nástupem a přízemní halou vyrovnává schodiště v předloženém přístavku. Na protější straně je rizalit a portikus, do něhož ústí obě ramena dvoukřídlého schodiště tvarovaná do segmentu. Místnosti v přízemí jsou klenuté, patro má strop plochý a fasády získaly svůj strohý vzhled při klasicistních úpravách po roce 1804.

Novodobé změny zajišťovaly potřeby ubytované vojenské posádky, která sice již zámek před časem opustila, ale zanechala ve stavu, který v současné době vyžaduje kompletní stavební rekonstrukci. V roce 2000 koupil Městský úřad Hrušovany nad Jevišovkou tento zámek a převedl do vlastnictví města. O jeho dalším využití po rekonstrukci rozhodne budoucnost.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)