Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » obec, část obce (osada) » Radimovice u Želče (obec)

Radimovice u Želče (obec) [6621]



První písemný doklad o vzniku obce Radimovice u Želče pochází z roku 1307. Zakladatelem  osady byl RADIM, čeleď jeho se nazývala RADIMOVICI a od toho byl odvozen název osady  Radimovice . V červenci roku 1307 biskup pražský tuto osadu podstoupil Jindřichu z Rožmberka.

Obec Radimovice u Želče je vzdálena asi 5 km jižně od města Tábora a leží západně nad levým břehem  řeky Lužnice v nadmořské výšce 482 m.

V roce 1891 byla za přispění občanů a nájmu z honitby  postavena místní kaple, v  roce 1893 byl založen dobrovolný hasičský sbor a v roce 1919 založen divadelní kroužek  TYL . Dále pak v roce 1927 byla provedena parcelace, kde bylo rozparcelováno asi  67 ha   pro občany Radimovic, Libějic, Slap a Lomu, zbytek pozemků /asi 90 ha/ a stavby ve dvoře koupil Jan Molík, rolník z Hodětína u Bechyně.

V legiích sloužili 4 radimovičtí občané. Padlých a nezvěstných v první světové válce je 9 občanů.

V součastné době má obec Radimovice u Želče 127 popisných čísel, ve kterých  žije 387 obyvatel. Rok 1953 je rokem  založení Tělovýchovné jednoty S o k o l, v roce 1960 byla postavena  místní sokolovna a v roce 1978  se  otvírala budova  nové mateřské školy, která je v provozu dodnes.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radimovice u Želče (obec) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)