Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Borkovice (obec) [6561]



 

V jižních Čechách mezi metropolí České Budějovice a husitským městem Tábor, rozkládají se Veselsko-Soběslavská blata. Zde, 7km západně od Veselí nad Lužnicí leží uprostřed blatských lesů malebná vesnička BORKOVICE.

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1354, kdy větší část koupili bratři z Rožmberka.  Roku 1430 Oldřich z Rožmberka postoupil tuto část augustiánskému klášteru v Třeboni.  Po zrušení kláštera byly Borkovice připojeny k třebonskému panství.  Jméno obce je prý odvozeno od občana Borka, který zde žil.

Součástí Borkovic je i osada Jitra s památnou myslivnou. Původní sídlo žpulířů z Jiter bylo přestavěno na myslivnu panství Schwanrzenberků. Z jejích oken vyhlížel do kraje spisovatel Alois Jirásek, když psal svůj román "Proti všem". Lze zde nalézt také naučnou stezku BLATA BORKOVICE. Ta provází návštěvníky přírodní rezervací rašelinišť, s porosty rojovníků a borovice blatky. Malebné statky a chalupy v obci, jsou typickou ukázkou SELSKÉHO BAROKA.Tato architektura vznikla v první polovině 19.století. Objekty jsou zahrnuty jako dědictví minulosti v ochranném programu památkové péče.

V Borkovicích leží čtyři rybníčky a nedaleko protéká Blatský potok. Malebná jihočeská vesnička se stává stále častěji cílem turistů


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Borkovice (obec) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)