Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Řídeč (obec) [6461]



Poloha obce je příhodná pro sběr hub, pěší turistiku a cykloturistiku, v zimním období při dostatku sněhu i pro běh na lyžích. Na zamrzlém rybníku se bruslí a hraje hokej. Ve vesnici je hřiště na volejbal, tenis, nohejbal, malou kopanou a na basketbal. V budově bývalé školy je malá tělocvična, kde se dá hrát stolní tenis.
Dominantou obce je zvonice (původně škola, pak dům pro chudé, nyní v soukromém vlastnictví). Dalšími památkami místního významu jsou kamenný kříž na dolním konci vesnice u silnice na Šternberk, socha anděla u dolní křižovatky a pískovcový pomník obětem světových válek na návsi. Nejbližší státní kulturní památkou je kamenný kříž na Komárovském kopci, který je ale hodně opuštěný. Zajímavé jsou také kamenné mosty v lese, zejména Řídečský a Opavský most.
Zájemci o procházky v okolí vesnice mohou použít kvalitní a udržované lesní cesty a projít se k vyhlídkovému altánku pod Dubovou horou, k Josefčině studánce, k Oltářnímu kameni nebo k bývalé Lichtensteinově lovecké chatě na Vysoké Roudné. Vedle řídečské myslivny rostou dva velké letité duby a 100 m nad myslivnou si můžete na podzim pochutnat na jedlých kaštanech. Na jaře kvetou stromy v třešňových alejích kolem vesnice, které jsou největší v okolí. Od konce května třešně postupně dozrávají a jsou navštěvované jak místními občany, tak i lidmi z okolí.
V okolí obce jsou četné památky na dřívější těžbu železné rudy. Jsou to opuštěné šachty a haldy, dnes převážně zarostlé lesním porostem.

Zvyky a tradice

Tři králové
Šestého ledna obchází malí koledníci (Tři králové) domácnosti s novoročním přáním.

Velikonoční hrkání
Snad největší tradici mezi dětmi Řídeče má hrkání klapačkami a řehtačkami po obci v době velikonoc. Tento obyčej v Řídeči přetrval vyjma jednoho roku asi tak kolem roku 1966 a neustále je udržován. Byl udržován v různých modifikacích, avšak vždy ve stejnou velikonoční dobu a to i přesto, že nebyly žádné prázdniny a nebyla tomu ani doba příznivá. Avšak tehdejší občané ve svých dětech tuto tradici podporovali a tím přežila prakticky nepřetržitě až do dnešní doby, kdy je opět uvedena v činnost i v jiných okolních obcích.

Velikonoční pomlázka a Mikuláš
Oba tyto zvyky se zachovaly v obecně známé podobě. V poslední době je v případě pomlázky znatelný odklon od této tradice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Řídeč (obec) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)