Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lutín (obec) [6451]



Symboly obce, prapor a znak, vznikly na přelomu roku 2000 a 2001. Autorem těchto symbolů je známý a uznávaný heraldik Jiří Louda. Kromě našich symbolů vytvořil i znak a standartu České republiky a znak Olomouckého kraje. Konečnou podobu znaku a praporu schválilo zastupitelstvo obce na svém zasedání 6. června 2001. Parlament České republiky schválil symboly naší obce dne 22. listopadu 2001 a zástupci obce je převzali při slavnostním aktu dne 21. ledna v Praze z rukou tehdejšího předsedy Parlamentu, dnes prezidenta republiky Václava Klause.

Symboly obce využívají jako základního motivu zejména vzory starých pečetidel obcí Lutína a Třebčína, jejichž tvary jsme si zvykli pravidelně vídat v hlavičce našeho Obecního zpravodaje. Málokdo však patrně zná jejich historický původ.

Písemné zmínky o Lutínu sahají do 13. století, přesně do roku 1234, avšak rok vzniku pečetidla není znám. Zachovaly se jen dva otisky z 18. století, na nichž jsou v kruhovém poli zobrazeny tři kužele s hroty do středu, po stranách jsou dvě hvězdičky, jejichž význam se nepodařilo zjistit. Lutín náležel od svého počátku až do roku 1850 k biskupskému, později arcibiskupskému chrámu sv. Václava v Olomouci, a proto je velice pravděpodobné, že tyto kužele pocházejí ze znaku biskupství, který měl těchto kuželů ve znaku celkem šest, stříbrných v červeném poli. Ve znaku obce jsou tyto tři kužely umístěny do jeho nejčestnější části, v heraldice zvané „hlava štítu“, a to v barvách stříbrné a červené.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lutín (obec) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)